«Gemensam», «gemensam», «gemensam».

Partilederne i den borgerlige Alliansen, som består av Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna, var svært opptatt av å stå samlet da de holdt pressekonferanse i Riksdagen onsdag formiddag.

Ordet «gemensam» – eller «felles» som det heter på norsk – gikk igjen gjennom hele pressekonferansen.

Etter søndagens riksvalg i Sverige er fremdeles alt usikkert. Uavhengig av resultatet, krever Alliansen at statsminister Stefan Löfven går av. Dette til tross for at de borgerlige partiene foreløpig ikke får flest mandater og nekter å samarbeide med Sverigedemokraterna, som er i vippeposisjon.

I et debattinnlegg onsdag skrev Alliansen at de har invitert Löfven til samtaler.

– Vi vil vise respekt for valgresultatet. Det forteller at Alliansen er det soleklare regjeringsalternativet. Vi har vokst og vi er det største felles regjeringsalternativet, sa Moderaternas partileder og statsministerkandidat Ulf Kristersson på pressekonferansen.

Opptelling pågår

Onsdag pågår opptellingen av 200.000 utenlandsstemmer og de siste forhåndsstemmene.

Valgmyndigheten i Sverige opplyste på et tidspunkt at Centerpartiet hadde tatt ett mandat fra Sverigedemokraterna, men få minutter senere gikk mandatet tilbake.

De rødgrønne leder dermed fremdeles med to mandater over de borgerlige partiene. Stillingen er 144–142 til de rødgrønnes fordel, mens Sverigedemokraterna har 63 mandater. Det endelige resultatet vil først bli presentert tidligst fredag.

De siste fire årene har Socialdemokraterna og Miljöpartiet regjert, med støtte av Vänsterpartiet. Søndag kveld krevde Kristersson at regjeringen gikk av, men Stefan Löfven avslo kravet.

Onsdag gjentok Kristersson kravet om avgang.

– Regjeringen bør avgå. Det er ingenting personlig, men en naturlig konsekvens av valget, sa han.

Komplisert situasjon

Valgresultatet har ført til en svært komplisert parlamentarisk situasjon der ingen har flertall. De borgerlige har avslått å samarbeide med Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna og søker nå mot Socialdemokraterna for å få støtte.

– Vi vil bygge en Allianse-regjering på samarbeid over blokkgrensen. Sverige behøver en stabil økonomisk politikk og store, langsiktige politiske reformer som krever en bred parlamentarisk støtte for å kunne gjennomføres, skrev partilederne i et leserinnlegg i Dagens Nyheter onsdag morgen.

Centerpartiets Annie Lööf mener Sverige trenger blokkoverskridende samtaler for å lede Sverige fremover.

– Alliansen gir Socialdemokraterna en mulighet til å spille en ny konstruktiv rolle. Vi må forvalte den tilliten som velgerne har gitt oss, sa Centerpartiets partileder Annie Lööf på pressekonferansen.

Trenger tålmodighet

Liberalernas partileder Jan Björklund var tydelig på at det ville ta tid å bygge en regjering.

– Tålmodighet er høstens viktigste egenskap. Dette kommer til å ta tid. Hverdagen i mange europeiske land har kommet til oss. Socialdemokraterna er ikke lenger den dominerende kraften i svensk politikk, sa han.

Socialdemokraterna har ikke kommentert invitasjonen fra Alliansen, men gruppeleder for partiet i Riksdagen, Anders Ygeman, har uttalt at partiet er beredt til å snakke med alle partiene utenom Sverigedemokraterna.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: Det kan gå riktig ille
Noen timer før valglokalene stenger vurderer DNs Kjetil Wiedswang utgangen på det mest dramatiske svenske valget på flere tiår.
02:52
Publisert: