Kronprins Mohammad Bin Salman (32), populært kjent som MbS, arresterte nylig en rekke medlemmer i Saudi-eliten for korrupsjon.

En del av de pågrepne har siden blitt holdt fanget på luksushotellet Ritz-Carlton i hovedstaden Riyadh, og inkluderte inntil i går blant annet Prins Miteb bin Abdullah – MbS' onkel og sjef for nasjonalgarden.

Forlik

Men Wall Street Journal skriver tirsdag at Miteb er blitt sluppet fri etter å ha blitt enig om pengeforlik i bytte mot frihet. Ifølge Reuters er prisen han skal ha betalt på mer enn én milliard dollar - noe som etter dagens kurs tilsvarer 8,2 milliarder norske kroner.

Miteb beskrives av WSJ som den mest politisk innflytelsesrike av dem som ble arrestert tidligere denne måneden.

– Folk blir tilbudt forlik, og de som godtar det slippes fri. Folk som ikke godtar det kommer til å måtte inn i en formell rettsprosess, sier Ali Shihabi til Wall Street Journal.

Han er tett på myndighetene i Saudi-Arabia gjennom sin rolle som direktør for tenketanken Arabia Foundation i Washington.

– Uforutsigbar og farlig aktør

Kronprinsen har tidligere understreket at han ønsker å rydde opp i korrupsjon, og ønsker ifølge WSJ å hente tilbake milliarder av dollar som urettmessig har endt opp i lommene på folk i landets elite.

Kritikere mener imidlertid at MbS gjennom arrestasjonene ønsker å konsolidere makt.

– Mohammed bin Salman er i gang med en farlig konsentrasjon av makt. Han er en uforutsigbar og farlig aktør, sa Ina Tin, seniorrådgiver i Amnesty, arabist og kjenner av Saudi-Arabia i et intervju med DN Lørdag tidligere denne måneden.(Vilkår)