Den siste tiden har det vært full politisk storm i Sør-Afrika. Midt inne i stormen står landets omstridte president Jacob Zuma, som forrige uke sparket finansministeren. På halvannen uke har den sørafrikanske valutaen rand falt med 9,43 prosent. 

Nå har kredittbyrået S & P Global Rating justert ned kredittvurdering til Sør-Afrika, som må leve med en såkalt junk rating på utenlandsvalutaen, skriver Bloomberg News.

Dårligste rating siden 2000

S & P kuttet mandag ratingen på utenlandsvalutaen til BB+. Det er den dårligste kredittvurderingen siden år 2000. Den lokale valutaen er blitt redusert til BBB- fra BBB.

Tirsdag er valutaen ned 1,66 prosent, mens den på halvannen uke har falt med 9,43 prosent. 

Sør-Afrikas valuta. Sørafrikansk rand.
Sør-Afrikas valuta. Sørafrikansk rand. (Foto: DN)

Også kredittvurderingsbyrået Moody's Investors Service – som har vurdert randen til to nivåer over «junk rating» – er negative til randen og sier ifølge Bloomberg at valutaen er under evaluering.

Ti av 35 sørafrikanske statsråder ble byttet ut torsdag forrige uke noe som fikk USAs tidligere ambassadør til landet, Patrick Gaspard, til å tvitre kommentaren «ministermassakre ved midnatt»

Fredag sparket president Zuma finansminister Pravin Gordhan etter en bitter maktkamp mellom de to.

– Beinhard politisk maktkamp

– Det pågår en beinhard politisk maktkamp. Det vil få dramatisk negative konsekvenser hvis Zuma sparker finansministeren, sa Elling N. Tjønneland, ekspert på Sør-Afrika og seniorforsker ved Chr. Michelsen institutt i Bergen, til DN forrige uke.

Næringslivet i landet har også advart på det sterkeste mot å avsette Gordhan.

Det har pågått en langvarig og bitter maktkamp mellom president Jacob Zuma og finansminister Pravin Gordhan. 

Sør-Afrika har de siste årene vært preget av økonomisk og politisk krise. Prisen på råvarer har rammet hardt, samtidig som det statsbærende partiet ANC (African National Congress) er revet av politiske motsetninger.

Zumas styre har vært befengt med korrupsjonsskandaler, nepotisme og vanstyre, og innad i partiet er det kommet krav om hans avgang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.