Sør-Koreas nyvalgte president Moon Jae-in sier han vil arbeide for å bedre forholdet til Nord-Korea.

Den tidligere menneskerettsadvokaten har en mye mer moderat tilnærming til konflikten med naboen i nord enn Sør-Koreas allierte USA har hatt. Moon er villig til å jobbe for en felles linje.

– Hvis det er nødvendig vil jeg fly til Washington med en gang. Jeg vil også dra til Beijing, Tokyo og til og med til Pyongyang, hvis omstendighetene tilsier at det er rett, sa Moon onsdag, rett etter at han var tatt i ed.

Hedret minne

Moon ble sverget inn klokka 12 i en seremoni i nasjonalforsamlingen i hovedstaden Seoul. Da hadde han allerede begynt gjerningen som president, blant annet ved å hedre tidligere presidenters minne på deres gravplass.

I løpet av dagen har Moon mottatt personlige gratulasjoner fra Kinas leder Xi Jinping og Japans statsminister Shinzo Abe.

Trå varsomt

Moon kan ha gitt seg selv en komplisert diplomatisk jobb hvis han ønsker å ta eierskap til forholdet til Nord-Korea, som den siste tiden har understreket at det ikke har planer om å kutte atomvåpenprogrammet sitt, slik USA har krevd.

I tillegg står Moon overfor en lang rekke utfordringer i hjemlandet, der folket krever og forventer bedring etter at de ga ham stor støtte i valget.

– Jeg vil være president for alle folk, sa Moon onsdag og understreket at det inkluderer også dem som ikke stemte på ham.

Moon fikk 41,1 prosent av stemmene, mens nærmeste utfordrer Hong Joon-pyo fikk 24 prosent og Ahn Cheol-soo 21,4 prosent. Alle lovet lavere arbeidsledighet, bedret økonomisk vekst og oppgjør med korrupsjonen i landet. Bare Moon har flagget en moderat linje overfor Nord-Korea.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elsykkel vs landeveissykkel: Slik gikk det i motbakkerittet
Vi lot to medlemmer av Holmenkollen Cykleklubb konkurrere om hvem som kom først til Tryvann. En på elsykkel og den andre på landeveissykkel. Se hvordan det gikk.
02:02
Publisert: