I løpet av 15 måneder fra sommeren 2014 til høsten 2015 ble verdien av børsnoterte kinesiske selskaper tredoblet og passerte 10.000 milliarder dollar. Nedturen ble bratt. Før året var omme var verdien mer enn halvert til under 5000 milliarder dollar.

Flokker til aksjer

Det har tatt fem år å ta igjen det tapte. Nå er det igjen høy hastighet ved kinesiske børser. På mandag passerte verdien på alle børsnoterte selskaper ved børsene i Shanghai og Shenzhen 10.000 milliarder dollar, ifølge Bloombergs beregninger.

Dette var like under rekorden som ble satt i 2015. Dette er rundt en fjerdedel av hva selskapene ved amerikanske børser er verdsatt til. De kinesiske børsene faller svakt på tirsdag.

Regjeringen i Beijing har gjort sitt for å tilrettelegge for økt interesse i aksjehandel. Det har vært en rekke nye børsnoteringer gjennom sommeren og den nye Star-teknologibørsen gjør det enklere for oppstartsselskaper å bli børsnotert.

Det kan bli satt en ny rekord når Ant Group, som står bak betalingsappen AliPay, skal gjennomføre en emisjon og hente inn kapital før børsnotering i Hongkong og Shanghai i løpet av de neste ukene.

Alibaba-grunnlegger Jack Ma kontrollerer over 50 prosent av de stemmeberettigede aksjene i hva som er verdens mest verdifulle finansteknologiselskap.

Småinvestorer har flokket til aksjer. Marginhandel, hvor investorer låner penger med pant i aksjer, har økt kraftig de siste månedene.

Den kinesiske «blue chip»-indeksen, hvor storselskaper inngår, har steget med 17 prosent. Den amerikanske S&P 500-indeksen er rundt åtte prosent høyere.

– Aksjer er billige

Den kinesiske valutaen har styrket seg med over syv prosent siden mai.

– Hvis kapital forflytter seg mot økonomisk vekstrater ser Kina ganske så attraktivt ut. Aksjer er billige, avkastningen bra og det er solide utsikter. Det er bekymringer rundt koronasituasjonen i Europa. Kina blir sett på som nesten virusfritt, sier analysesjef Chris Weston hos meglerhuset Pepperstone i Australia til Reuters.

Flere finansinstitusjoner anbefaler investorer om å se til Asia.

– Sannsynligheten er høyere for at asiatiske aksjer vil gjøre det bedre hvis Demokratene vinner. Jeg tror bestemt at denne trenden vil fortsette. For mange eier amerikanske aksjer og for få eier asiatiske, sier Nader Naeimi hos AMP Capital til Bloomberg.

Den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs anbefaler sine kunder å shorte mot dollar, altså vedde på at dollaren vil svekke seg. De to hovedårsakene er at Joe Biden og demokratene vil vinne Det hvite hus og Kongressen, og at en koronavaksine blir forsinket.

Legemiddelgiganten Johnson & Johnson har satt forsøk med å utvikle en mulig koronavaksine på pause etter at en av deltagerne i studien ble uforklarlig syk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.