I 2016 ble det solgt 507.000 elektriske biler i Kina – en vekst på 50 prosent – og er det største markedet for elektriske biler. Teslas markedsandel var på 1,5 prosent, ifølge Bloomberg. Tesla-bilene som ble solgt til kinesiske kunder i fjor var alle importert fra USA.

Overkapasitet eller oligopol

Tesla-grunnlegger Elon Musk har sagt han ønsker lokal produksjon av elektriske biler i Kina fra 2018, men da er Tesla avhengig av en kinesisk partner.

I tillegg må det få en lisens fra kinesiske myndigheter, men ifølge nyhetsbyrået Bloomberg vil Kina stoppe utstedelsen av nye lisenser.

Tyske Volkswagen og den kinesiske joint venture-partneren Anhui Jianghuai Automobile har fått den siste av 15 lisenser. Nyetablerte selskaper har fått godkjennelse til å bygge elektriske bilfabrikker med en årlig produksjonskapasitet på 2,8 millioner biler.

Til sammenligning produserte Tesla rundt 80.000 biler i fjor. 

– Kina har forsøkt å finne en løsning på dette i over ett år. Hvor mange elektriske bil-lisenser skal de dele ut? Utsteder de for mange blir det overkapasitet og alle taper penger. Utsteder de for få, er det en fare for at det skapes et oligopol, sier Kina-ekspert Michael Dunne til Forbes.

Firedoblet i Kina

Tesla er i ferd med å øke produksjonskapasiteten i USA til over en halv million biler i året. Tesla-grunnlegger Elon Musk nevnte nesten ikke det kinesiske markedet under generalforsamlingen tidligere denne uken – i motsetning til tidligere år da han har snakket varmt om mulighetene i Kina.

Tesla mer enn firedoblet salget i Kina i fjor. Ifølge Fortune Magazine ligger det an til en dobling i år til 20.000 biler. Dette skjer til tross for at prisene i Kina er 50 prosent høyere enn i USA på grunn av høye tollavgifter. Prisen på Model S starter på 870.000 kroner i Kina.

– Hvis du selger færre enn 100.000 biler i året, er det ikke fornuftig å produsere i Kina, sier analytiker Steve Man hos Bloomberg Intelligence til Fortune.

Kinesisk partner

I mars kjøpte det kinesiske internett- og teknologiselskapet Tencent en fem prosent eierpost i Tesla. Ifølge Tencent er dette en ren finansiell investering, men Musk har sagt selskapet er en samtalepartner og rådgiver.

Eksperter advarer om at Tesla risikerer at teknologien kan bli stjålet i Kina. 

– Det holder for et selskap å stjele teknologien for å bli en konkurrent. Dette dreier seg alt om merkevarenavnet, sier Crystal Chang ved University of California, som studerer det kinesiske bilmarkedet til Fortune.

Tesla passerte 60 milliarder dollar i børsverdi på onsdag etter en kursoppgang på 1,9 prosent. På fem år har aksjekursen steget med 1177 prosent – 68,3 prosent siden nyttår. Selskapet går fortsatt med store tap.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hyttebilen
Alfa Romeo Stelvio er like egnet som transport til hytta som til operaen i Milano.
00:53
Publisert: