Personbilsalget faller i nøkkelmarkeder over hele verden. I Kina falt personbilsalget med et par millioner enheter i 2018, og fallet har fortsatt inn i 2019. Det er de tradisjonelle personbilene som er rammet hardest. Salg av elektriske biler viser en vekst i Kina.
Konsolidering
Italienskeide Fiat Chrysler Automobiles (FCA) og franske Renault vil på mandag morgen foreslå for styrene at det startes formelle fusjonsforhandlinger. Den franske staten eier 15 prosent av Renault og skal ha blitt informert om samtalene sist fredag.
– Renault og Fiat har hatt samtaler i flere uker om et mulig samarbeid innenfor elektriske-, førerløse-, datastyrte- og andre typer biler, sier en kilde til New York Times.
Michael Manley, som overtok som FCAs toppsjef i fjor sommer, har ikke lagt skjul på at han ønsker å ekspandere. FCA solgte 4,84 millioner biler i 2018 under merkenavnene Fiat, Jeep, Maserati og Alfa Romeo.
– Vi tror det kommer mange nye muligheter de neste par årene. FCA vil delta aktivt i dette arbeidet, sa Manley under resultatpresentasjonen tidligere i mai.
FCA la frem rekordresultater for 2018 med 7,3 milliarder euro før skatt på bunnlinjen. Dette skyldes at de har satset mer på Jeep og Alfa Romeo – og mindre på tradisjonelle Fiat, som har lavere marginer.
Målet er at 80 prosent av salget skal komme fra de mer eksklusive bilmodellene i 2022 – opp fra 65 prosent i 2017.
Nissan i revers
Fusjonsforhandlingene kompliseres på grunn av Renaults tette forbindelser til de to japanske bilprodusentene Nissan og Mitsubishi. Carlos Ghosn var styreformann i Renault, Nissan og Mitsubishi da han ble arrestert i Tokyo i november i fjor.
Ifølge Ghosn, og hans støttespillere, planla han å legge frem et forslag om å fusjonere Nissan med Renault da han ble arrestert og siktet for å ha forfalsket dokumenter og tillitsbrudd. Dette har Ghosn sagt utløste en svertekampanje mot ham i den japanske Nissan-ledelsen.
Renault er Nissans største aksjonær med en 43 prosent eierpost. Via krysseierskap kontrollerer Renault også Mitsubishi Motors.
Nissan sliter. Den japanske bilprodusenten la nylig frem regnskapene for det avvikende regnskapsåret. Disse viser en resultatnedgang på 57 prosent sammenlignet med foregående år. Dette er det svakeste resultatet siden like etter finanskrisen for ti år siden.
I april forsøkte Renault seg igjen. En japansk investeringsbank ble bedt om å utarbeide et forslag hvor eksisterende aksjonærer skulle eie 50 prosent hver i et fusjonert selskap. Forslaget har møtt stor motstand i Japan, hvor Nissan blir sett på som teknisk overlegen.
Målet er at Renault-alliansen med Nissan og Mitsubishi skal fortsette selv etter en fusjon med Fiat. Hvis de lykkes vil Fiat-Renault-Nissan-Mitsubishi få en årlig produksjon på over 15 millioner biler – 50 prosent flere enn hva Volkswagen og Toyota produserer.
Ifølge Wall Street Journal er det mulig at Fiat vil bli en del av alliansen selv om fusjonsforhandlingene med Renault ikke fører frem.
Nissans børsverdi har falt med en tredjedel det siste året. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.