Italienskeide Fiat Chrysler Automobiles (FCA) og franske Renault forslo i forrige uke en fusjon mellom de to selskapene. Nå er fusjonsforhandlingene avbrutt etter motstand og kaos i Frankrike og Japan.

«Det er blitt klart at det ikke eksisterer politiske støtte for en fusjon i Frankrike for tiden. Vi mener fortsatt at dette ville ha vært en riktig vei fremover. Dette var et balansert forslag som ville gi fordeler for alle parter», sier Fiat Chrysler i en uttalelse natt til torsdag.

Fiat Chrysler så for seg mulighet til å etablere en global bilprodusent med en årlig produksjon på nesten ni millioner biler. Første skritt var å fusjonere med Renault. Deretter skulle Nissan og Mitsubishi Motors, hvor også Renault har eierinteresser, dras inn i alliansen.

«Sjokkerte» etter fusjonsbrudd

Ifølge Dow Jones satte den franske staten, som eier 15 prosent av aksjene i Renault, en forutsetning om at alliansen med Nissan måtte fortsette. De ønsket garantier for at fusjonen ikke ville føre til tap av arbeidsplasser i Frankrike.

– Vi ønsker en fusjon, men det har ikke hastverk. Vi må bruke den tiden som er nødvendig for at dette gjøres bra og riktig. Avtalen må godkjennes av Nissan, sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire til BFM TV på onsdag.

Renaults styre klarte på onsdag kveld ikke å bestemme seg om de skulle fortsette fusjonsforhandlingene – og i hvilket tempo. Dette var det andre styremøtet på to dager.

– Styret var ikke i stand til å ta en avgjørelse etter at franske representanter ba om å utsette avstemningen, sier en talsmann for Fiat Chrysler i en uttalelse.

Ifølge Financial Times er representanter for den franske staten «sjokkerte» over at Fiat Chrysler har valgt å avbryte forhandlingene og ikke ha tid til å vente en uke.

En kilde hos Fiat Chrysler sier til næringslivsavisen at den franske staten forsøket å legge skylden på Nissan.

– Så vidt vi er kjent med var det ingen problemer med Nissan. Vi tror den franske regjeringen bruker dette som en unnskyldning, sier kilden.

– Dreier seg om tillit

Franske Renault ble største aksjonær i Nissan på slutten av 1990-tallet, da den japanske bilprodusenten var på vei mot avgrunnen. Det ble satt inn en ny ledelse, fabrikker ble lagt ned og for første gang i historien ble det foretatt masseoppsigelser i et stort japansk selskap.

Forslaget har skapt ramaskrik i Japan. Nissans tidligere toppsjef Carlos Ghosn, som ble satt inn av Nissan, ble arrestert i fjor og er tiltalt for å ha forfalsket dokumenter og tillitsbrudd. Han skal også ha skjult utbetalinger for å unngå skatt.

Selv mener han at dette er en heksejakt som ble iscenesatt for å stanse en fusjon mellom Nissan og Renault.

Den nye Nissan-ledelsen ble først orientert om fusjonsforhandlingene mellom Fiat Chrysler og Renault like før dette ble bekreftet på en pressekonferanse. Nissan-sjef Hiroto Saikawa fikk en epost fra Fiat Chryslers toppsjef.

– Tanken om at du vil forhandle frem en fusjon uten å snakke med en partner gjennom 20 år er helt utrolig. Dette dreier seg om tillit. Det er problemer her, sier en Nissan-kilde til Wall Street Journal.

Saikawa har et svært anstrengt forhold til Renault, som han mener ønsker å fusjonere med Nissan.

– En fusjon mellom Fiat Chrysler og Renault vil endre strukturen på Renault. Det vil føre til en omfattende vurdering av det eksisterende forholdet mellom Nissan og Renault, sa han i en uttalelse på mandag.

Fiat Chryslers aksjekurs falt med fem prosent i etterhandelen ved New York-børsen onsdag kveld. Nissan-kursen falt med fire prosent da handelen startet ved Tokyo-børsen, men har tatt seg noe inn.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.