India la frem overraskende svake økonomiske statistikker for andre kvartal nylig. Den økonomiske veksten endte på kun fem prosent og det var stillstand i industriproduksjonen.

– Gjør alt de kan

Sentralbanksjefen innrømmet denne uken at alle ble tatt på sengen; de mest pessimistiske prognosene hadde lagt seg på en vekst på 5,8 prosent. Statsminister Narendra Modi har lovet åtte prosent vekst og gjøre India til en industristormakt – tilsvarende hva Kina har klart.

Selskapsskatten kuttes fra 30 prosent til 25,2 prosent. Dette kommer i tillegg til andre tiltak den siste måneden for å øke privat forbruk, rulle ut den røde løperen for utenlandske investorer og øke importen.

– Regjeringen gjør alt de kan for å støtte opp rundt økonomien, sier direktør Anoop Verma hos DCB Bank i Mumbai til Bloomberg.

Skattekuttene har tilbakevirkende kraft til begynnelsen av det avvikende regnskapsåret, som for de fleste selskapene startet 1. april i år. Den indiske regjeringen lokker entreprenører og selskaper som etablerer fabrikker med en flat selskapsskatt på 17 prosent.

– Vi ser på dette som et dristig trekk, sa finansminister Nirmala Sitharaman da hun kom med det overraskende skattekuttet.

En «new deal»

Referanseindeksen ved Mumbai-børsen har steget med godt over fem prosent. Dette er et børsrally Mumbai-børsen ikke har opplevd siden mai 2009 – da India forsøkte å riste av seg smitten fra finanskrisen.

Skattekuttet vil gi besparelser på 180 milliarder kroner.

– Dette kan best beskrives som en «new deal» for den indiske økonomien. Den psykologiske stimulansen dette gir vil være viktigere enn den rene skattemessige. De dyriske trekkene i markedet har reagert positivt. Dette er et tydelig signal fra Dalal Street. Virkelig et dristig trekk, sier sjefstrateg Vk Vijayakumar hos Geojit Financial Services in Mumbai i en kommentar til Reuters.

Andre asiatiske land har redusert skattenivået det siste tiåret. Foreløpige kommentarer fra andre analytikere og India-eksperter er overveldende positive og beskrives som riktig å gjøre.

– Dette var sårt tiltrengt og viser tydelig at regjeringen har forpliktet seg til å få fart på den økonomiske veksten igjen, sier investeringsdirektør Sunil Sharma hos Sanctum Wealth Management.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.