Innbyggerne i Myanmars storbyer våknet med soldater i gatene mandag morgen. De har blant annet omringet rådhuset i den tidligere hovedstaden Yangon, som er landets største by.

Det befinner seg soldater på innsiden av rådhuset i Yangon. Situasjonen er svært spent i Myanmar etter at hæren har anholdt sentrale politikere natt til mandag og det som sannsynligvis er et militærkupp.
Det befinner seg soldater på innsiden av rådhuset i Yangon. Situasjonen er svært spent i Myanmar etter at hæren har anholdt sentrale politikere natt til mandag og det som sannsynligvis er et militærkupp. (Foto: Reuters/NTB)

– Situasjonen er helt uvirkelig, sier den tidligere journalisten Aye Min Thant til DN fra Yangon.

Hun var en del av Reuters-teamet som vant Pulitzerprisen for internasjonal journalistikk i 2019. Nå jobber hun som «Tech for Peace Manager» hos teknologiselskapet Phandeeyar i Yangon som investerer i oppstartsselskaper.

– På den ene siden virker det nesten som normalt, men det er tydelig at folk tar nødvendige skritt for å redusere risikoen, sier hun.

Militære kjøretøyer omslutter kontorene til Myanmars nasjonale tv-stasjon.
Militære kjøretøyer omslutter kontorene til Myanmars nasjonale tv-stasjon. (Foto: Reuters/NTB)

Det er lange køer utenfor bankfilialer og minibanker av kunder som forsøker å ta ut penger.

– Folk er ute og handler på markedene sammen med familiemedlemmer. De fjerner NLD-flagg, sier Aye Min Thant.

Massepågripelser

Partiet National League for Democracy (NLD) vant valget den 8. november med stor margin. Den nye nasjonalforsamlingen skulle tre sammen for første gang på mandag.

Den mektige hæren ba i forrige uke om at dette skulle utsettes. Representanter for hæren avviste på lørdag at de vurderte et kupp.

– Vi har hørt at presidenten og landets leder er blitt pågrepet i Naypyidaw. De ble fraktet bort av hæren. Med den situasjonen som utspiller seg nå, må vi anta at hæren gjennomfører et kupp, sier talsmann Myo Nyunt fra partiet National League for Democracy (NLD) til nyhetsbyrået AFP.

Blant de anholdte er Myanmars leder Aung San Suu Kyi, som ble tildelt Nobels fredspris i 1991, og president Win Myint. Aung San Suu Kyi satt i husarrest i 15 år i perioden 1990 til 2010.

– Jeg venter at soldater vil komme når som helst for å ta meg. Dette er sannsynligvis et kupp, men vi håper det kan bli en form for forhandlinger mellom våre ledere og militæret, sier Myo Nyunt til AFP.

Myanmar-aktivister protesterer utenfor FN-bygningen i Tokyo med portretter av Aung San Suu Kyi.
Myanmar-aktivister protesterer utenfor FN-bygningen i Tokyo med portretter av Aung San Suu Kyi. (Foto: Philip Fong/AFP/NTB)

Militæret bekrefter ved fire-tiden de har gjennomført et kupp og vil beholde makten i minst ett år.

Telenors tjenester nede

Flere andre regjeringsmedlemmer er også anholdt. I morgentimene lokal tid pågår det arrestasjoner i andre regioner av politikere som vant valget for knappe tre måneder siden. Situasjonen er svært uoversiktlig. Telefon og internettforbindelse er blitt stengt.

– Telenors tjenester fungerer ikke, bekrefter Wai Wai Nu til DN.

Hun er en grunnlegger av nettverket Justice for Women Myanmar, tidligere politisk fange og en svært kjent menneskerettighetsaktivist gjennom mange år.

Hun var 18 år da hun ble arrestert sammen med resten av familien i 2005. Den daværende jusstudenten ble dømt til 17 års fengsel. Hun løslatt som en del av et politisk amnesti i 2012.

Hennes far ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 1990 for National League for Democracy. Militærjuntaen satte til side valgresultatet. Dette var begynnelsen på et 20 år langt terrorregime.

– Er du bekymret for din egen sikkerhet?

– Ja, er det korte svaret fra Wai Wai Nu, som er en de mest fremtredende tidligere politiske fangene i Myanmar.

– En svært annerledes fremtid

Situasjonen beskrives som «svært spent» av flere DN har vært i kontakt med og som har mulighet til å kommunisere med omverdenen på andre måter.

«Dørene har nettopp åpnet seg til svært annerledes fremtid. Jeg har en synkende følelse av ingen er i stand til å kontrollere hva som skjer videre. Husk at Myanmar er et land fullt med våpen, med dype splittelser på tvers av etniske og religiøse linjer og hvor millioner av mennesker knapt klarer å fø seg selv», skriver historiker Thant Myint-U, som er barnebarn av FNs tidligere generalsekretær U Thant, på Twitter.

Bekymret for situasjonen

Telenor investerte i Myanmar etter at Aung San Suu Kyi ble løslatt fra husarrest og det ble gjennomført delvis frie valg. Myanmar Telenor er blant de største utenlandske investorene.

– Telenor Group er svært bekymret for situasjonen i Myanmar, sier Telenors kommunikasjonssjef Cathrine Stang Lund.

Hun bekrefter at deler av mobilnettverket i Myanmar er nede og situasjonen er «uavklart».

– Vår hovedprioritet er å sørge for at ansatte i Telenor Myanmar er trygge, sier hun til DN.

Det er ikke mulig å åpne nettsiden til Telenor Myanmar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.