Flaggheisingen fant sted ved kontorene til regjeringspartiet Nasjonalligaen for demokrati (NLD) i hovedstaden Naypyitaw.

Den tidligere fredsprisvinneren, som internasjonalt knyttes til folkemord og fordrivelse av Rohingya-befolkningen i Myanmar, er landets mest populære politiker. Hun er forventet å bli gjenvalgt til posisjonen som landets sivile leder i valget 8. november.

Flere valgkampaktiviteter har så langt blitt avbrutt av koronapandemien. Smittespredningen har den siste tiden begynt å tilta i Myanmar, som lenge hadde svært få virustilfeller. Tirsdag ble det meldt om 92 ny tilfeller, og det totale antallet er dermed 1.610.

Nobels fredsprisvinner

I teten av opposisjonen er Solidaritetsunionen og Utviklingspartiet, to partier dannet av tidligere generaler. Myanmar var underlagt militærdiktatur fra 1962 til 2011.

Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991 for sin fredelige motstand mot militærjuntaen. I grunnloven fra 2008 ble det inkludert en klausul som forbyr henne fra å bli president, fordi hun har barn som er utenlandske statsborgere og var gift med briten Michael Aris, som døde i 1999.

Posisjonen som landets sivile leder, ble opprettet i for å omgå klausulen, og hun tiltrådte stillingen i 2016.

Myanmar etterforskes for folkemord

Siden da har hun blitt kritisert for Myanmars voldelige undertrykkelse av landets muslimske Rohingya minoritetsbefolkning. Med Suu Kyi ved makten er rundt 700.000 rohingyaer blitt drevet på flukt, særlig fra delstaten Rakhine vest i landet. Der foregår det fortsatt kamphandlinger og voldelige sammenstøt.

FNs internasjonale domstol (ICJ) i gang med å etterforske anklagene om folkemord mot rohingyaene i Myanmar.

Landets valgkommisjon skal i oktober bestemme om innbyggere i regioner der det foregår kamphandlinger, skal tillates å stemme i november-valget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.