Det har vært en blodig helg i den tidligere hovedstaden Yangon, men også i mindre byer i Myanmar. Situasjonen er fortsatt svært uoversiktlig da internett har vært stengt i natt og det er vanskelig å få ut informasjon til omverdenen.

Minst 51 mennesker er bekreftet drept i helgen av militæret, politiet og sikkerhetsstyrker som kontrolleres av militærjuntaen. Juntaen tok makten for seks uker siden. Det er innført militær unntakstilstand i bydelen Hlaingthaya i Yangon.

Advarer Kina

Hlaingthaya er en bydel med tekstilfabrikker og småindustri som har vokst opp de siste 15–20 årene. Mange av disse er finansiert av kinesiske selskaper og investorer. Sluttkundene er ofte store internasjonale tekstilkjeder.

I helgen ble kinesiskeide fabrikker brent ned. Flere tusen demonstranter blokkerte veiene rundt fabrikkene for å hindre brannvesenet å komme til.

«Kun to fabrikker er satt i brann. Hvis dere ønsker å drive business i Myanmar, respekter folket. Dere som kjemper i Hlaingthaya – vi er stolte av dere», skriver opposisjonspolitikeren Ei Thinzar Maung i en kommentar på Facebook.

Kyaw Win, som er grunnlegger av menneskerettighetsorganisasjonen Burma Human Rights Network skriver på Twitter at kinesiske ansatte ved fabrikkene har sagt at brannene ble satt av militæret og ikke demonstranter.

Han kommer med en tydelig advarsel til kinesiske selskaper og investorer.

«Deres interesser kan ikke sikres av det fascistiske militæret, men kun av det burmesiske folk», skriver han.

Den kinesiske ambassaden i Myanmar fordømte angrepene mot kinesiske interesser i en Facebook-kommentar. Kommentarfeltet domineres av over 30.000 latter-emojis og med beskjeder om «kom dere vekk».

– Bruk alle midler

Ei Thinzar Maung er blitt en svært markant person i opposisjon og lever i skjul. Hun koordinerer distribusjon av videoer, bilder, fakta og annen informasjon til omverdenen. Hun har over 400.000 følgere på Facebook-siden sin.

«Vi trenger ikke å vise nestekjærlighet for en fiende som ønsker å styre over døde mennesker. Bruk alle midler for å kjempe mot fienden», skriver hun i den siste meldingen.

Hun var en av de yngste kandidatene under det demokratiske valget i fjor, hvor juntaens partier tapte. Hun har ledet kvinner i opprøret mot juntaen siden de tok makten natt til 1. februar i år.

«Folket vil vinne og den maktgale militærjuntaen vil tape», har hun gjentatt i meldinger på sosiale medier.

En gruppe parlamentarikere som enten er i skjul eller i husarrest, har dannet skyggeregjeringen Committee for Representing Pyidaungsu Hluttaw for å kjempe imot juntaen. Juntaen kaller dannelsen av CRPH forræderi, som kan straffes med over 20 års fengsel.

– Dette er nasjonens mørkeste øyeblikk, men morgengryet nærmer seg. Dette er også en tid da våre borgere settes på prøve for å se hvor godt vi kan stå imot dette mørke, sier fungerende visepresident i CRPH, Mahn Win Khaing Than, i en video på alliansens nettside lørdag kveld.

Mot økonomisk kollaps

Juntaen har tvunget ansatte i helsesektoren, banker og fabrikker til å jobbe. Det er frykt for en full økonomisk kollaps etter at demonstranter har oppfordret til generalstreik og sivil ulydighet for å ramme juntaen, som har store økonomiske interesser i landet.

H&M-ledelsen i Myanmar bekreftet overfor New York Times i helgen at de ikke har plassert nye ordrer hos tekstilprodusenter i landet.

– Vi er svært bekymret over situasjonen, sier H&Ms sjef i landet, Serkan Tanka.

Mandag morgen ble alle bankene beordret til å åpne som normalt etter at de største privateide bankene holdt stengt på fredag. De fleste bensinstasjonene holder stengt. Drivstofflagrene i landet er i ferd med å gå tomme, skriver journalist Hnin Zaw på Twitter.

FNs spesialutsending til Myanmar maner til en felles reaksjon etter drapene i helgen.

«Verdenssamfunnet, inkludert regionale aktører, må komme sammen i solidaritet med folket i Myanmar og deres demokratiske mål», sa Christine Schraner Burgener i en uttalelse søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.