Det er seks år siden Myanmar (tidligere Burma) startet demokratiske reformer. Tidligere opposisjonsleder Aung San Suu Kyi, som fikk Nobels fredspris i 1991, ble valgt inn i nasjonalforsamlingen i 2012. Hun kom til makten for seks måneder siden og er landets reelle leder.

På flukt

Det er dokumentert brutale overgrep mot en den muslimske minoritetsgruppen rohingya i Rakhine i den nordvestlige delen av landet – ikke langt fra grensen til Bangladesh. Over 1200 hjem er satt i brann.

Menneskerettighetsorganisasjoner som Human Rights Watch og Amnesty International har dokumentert at hele landsbyer tilhørende minoritetsgruppen er brent ned de siste ukene. Rundt 1,1 millioner mennesker tilhørende rohingya-gruppen bor i Myanmar.

Bangladeshiske aktivister og representanter for flere politiske partier holdt demonstrasjoner i Dhaka på fredag. Også utenfor myanmarske ambassader i Sørøst-Asia var det demonstrasjoner i protest mot drap og etnisk rensning av Rohingya-muslimer.
Bangladeshiske aktivister og representanter for flere politiske partier holdt demonstrasjoner i Dhaka på fredag. Også utenfor myanmarske ambassader i Sørøst-Asia var det demonstrasjoner i protest mot drap og etnisk rensning av Rohingya-muslimer. (Foto: A.M. Ahad/AP/NTB Scanpix)

Tidligere har det vært opptøyer mellom buddhister og rohingyaer. Nå beskyldes landets militære styrker for å støtte buddhister, som ønsker å tvinge minoritetsgruppen til å forlate landet. For to år siden flyktet flere titusen via Det indiske hav til Thailand og Malaysia.

– Dette er etnisk rensning. Militæret dreper menn – de skyter dem, slakter ned barn, voldtar kvinner; de brenner og plyndrer hus. Dette gjøres for å tvinge befolkningen til å krysse elven inn til Bangladesh, sier John McKissick fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) til BBC.

Bangladesh anerkjenner ikke rohingya som flyktninger og har ifølge Amnesty International svart med å arresterte folk som kommer seg over grensen.

– Den bangladeshiske regjeringen må ikke forverre lidelsene til rohingya. De må anerkjennes som flyktninger da de frykter forfølgelse i hjemlandet – og ikke blir straffet for hvem de er, sier Champa Patel fra Amnesty i en kommentar.

Skuffet

Aung San Suu Kyi er blitt kraftig kritisert av menneskerettighetsorganisasjoner og politikere for ikke å gjøre nok for å håndtere situasjonen i Rakhine.

Aung San Suu Kyi mener at Myanmar behandles «urettferdig».
Aung San Suu Kyi mener at Myanmar behandles «urettferdig». (Foto: Dario Pignatelli/Bloomberg)

Kofi Annan, tidligere generalsekretær i FN, leder en kommisjon som jobber for å finne en løsning på konflikten i Rakhine.

Under FNs hovedforsamling i september sa Suu Kyi at kommisjonen vil jobbe med humanitær hjelp, utvikling, grunnleggende rettigheter og sikkerhetsspørsmål i området.

USA innkalte til et lukket møte i FNs sikkerhetsråd i forrige uke. Suu Kyi ble kritisert og det ble stilt spørsmål rundt om regjeringen har kontroll over militæret. Mange mener at Suu Kyi er handlingslammet og mangler innflytelse over militæret.

Suu Kyi innkalte representanter fra syv land til et møte og sa at Myanmar «behandles urettferdig» og hun var opprørt, ifølge Reuters' kilder.

Under FN-møtet i forrige uke tegnet spesialutsending til Myanmar, Vijay Nambiar, et bilde av konflikter mellom den sivile regjeringen og militæret, som styrte landet frem til 2010 og fortsatt utnevner representanter i nasjonalforsamlingen.

Ifølge FN er det over 3000 barn som er kraftig underernært i Rakhine og det er frykt for at disse kan dø. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om billige boksershorts
Det var rift om varene da timessalget på boksershorts startet på slaget klokken sju på Norwegian Outlet i Vestby fredag.
00:48
Publisert: