Minst 80 mennesker ble drept i byen Bago, vel en times kjøretur nordøst for den tidligere hovedstaden Yangon på fredag og lørdag. Ifølge aktivister er over 700 mennesker blitt drept siden landets befolkning våknet til nyheten om at militæret hadde tatt makten mandag for 10 uker siden.

Den norske regjeringen oppfordret på lørdag om å la FNs spesialutsending få slippe inn i Myanmar (tidligere Burma) og at dødsdommene mot 19 personer ikke gjennomføres.

– En særlig urovekkende utvikling, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en kommentar.

– Vi er svært bekymret

Det har vært store demonstrasjoner mot den brutale militærjuntaen under hele okkupasjonen. Landets befolkning levde under diktatur i flere tiår mens nabolandene i Sørøst-Asia fikk smake på demokrati og økt velstand med økonomisk vekst fra 1970-tallet.

Det er først det siste tiåret at befolkningen har fått oppleve noe tilsvarende med en gjennomsnittlig økonomisk vekst på over seks prosent fra 2010 til 2019.

– Økonomien vil kollapse og ødelegge livet til millioner av mennesker. Uansett hva som skjer senere vil det bli umulig for Myanmar å reise seg på mange år, sier forfatter av boken «The Hidden History of Burma: Race, Capitalism, and the Crisis of Democracy in the 21st Century», Thant Myint U, til Bloomberg.

Fattigdommen falt fra 42,2 prosent av befolkningen i 2010 til 24,8 prosent i 2017, ifølge Verdensbanken. Fortsatt levde seks millioner mennesker på under 28 kroner dagen i 2019. Antall under denne fattigdomsgrensen ventes å øke med 30 prosent i år.

Verdensbanken tror den myanmarske økonomien vil falle med ti prosent i år.

– Vi er svært bekymret. En ti prosent nedgang for et fattig land er allerede en katastrofe. Når jeg legger til alle de andre elementene som vil påvirke den langsiktige veksten tror jeg at vi allerede har et ganske så dystert scenario, sier Verdensbankens sjeføkonom for Asia, Aaditya Mattoo, til Bloomberg.

– Det er en kollaps

Fitch Solutions, som er en del av kredittvurderingsselskapet Fitch Ratings, mener i en ny analyse at et konservativt anslag er en nedgang i den økonomiske aktiviteten på 20 prosent i år.

«Det er en kollaps i alle deler av bruttonasjonalproduktet. Det finnes ikke et scenario for økonomien som vi kan utelukke», skriver Fitch Solutions.

Privat forbruk utgjør rundt 55 prosent av økonomien. Forbruket har falt til et minimum. Direkte investeringer utgjør 31 prosent. De mener at skatteinntektene vil forsvinne under krisen.

«Vi vil sannsynligvis se en regelrett kollaps i investeringer», skriver Fitch-teamet.

Telenor er en av de største investorene i landet med en omsetning i 2020 på 7,1 milliarder kroner og et driftsresultat på 1,4 milliarder kroner.

De siste årene har vestlige investorer holdt seg vekk fra landet. Singaporske selskaper har vært størst fra 2016 til 2019, etterfulgt av Kina og Hongkong.

«Situasjonen i Myanmar har nå forbi hvor det kun er usikkerhet. Vi venter at selskaper som kan unngå å foreta nye investeringer vil gjøre det, hvis de da ikke avvikler helt og trekker seg ut», skriver Fitch.

Krisen vil bli dypere

Rundt 90 prosent av alle bankfilialer i Myanmar er stengt og mange minibanker har begrensning på uttak. Juntaen har beordret at datatjenester på mobilnettet stengt, noe som ikke gjør det mulig å benytte nettbank eller digitale løsninger.

«Uten å ha ansatte og kompetanse er det umulig å drifte denne økonomien», sier Kaung Htet, som er ansatt i Myanmar Oriental Bank, til Wall Street Journal. Han har ikke vært på jobb siden februar.

Over 300 ansatte i sentralbanken er blitt suspendert etter at de ikke har stilt på jobben. Mange har flyttet fra storbyen og hjem til landsbygden hvor de har familie.

«Krisen vil bli dypere. Det er økt sannsynlighet for blodsutgytelse, mer økonomisk skade, en alvorlig humanitær situasjon og flyktninger til nabolandene i de kommende månedene», skriver International Crisis Group i rapporten «The Cost of the Coup: Myanmar Edges Toward State Collapse», hvor de anbefaler bistandsland om å være forberedt på en kommende humanitær krise i landet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.