Det åpner opp for Kina i Sørøst-Asia.

President Barack Obama har kjørt en ny linje i utenrikspolitikken mot Asia – som en del av en ny tilnærming mot regionen. Dette har ført til resultater. USA og Vietnam er blitt tette allierte og amerikanske selskaper er igjen blant de største investorene i Sørøst-Asia.

– Svært skuffet

Donald Trump har knapt nok nevnt Sørøst-Asia under valgkampen eller etter at han ble valgt som president for fem uker siden. Singapores statsminister Lee Hsien Loong har skrevet et brev til Trump, hvor han fremhever det lange og tette samarbeidet mellom USA og Singapore.

Singapore er avhengig av handel med omverdenen og har vært en forkjemper for den regionale frihandelsavtalen Trans-Pacific Partnership, som har vært ledet av USA og støttet av president Obama.

– Vi er svært skuffet over at TPP neppe vil bli ratifisert før den nye presidenten blir innsatt i januar. Det er en skuffelse for alle som har jobbet så hardt for å få på plass denne avtalen, men det er slik det er, sa Lee etter et møte med de andre sørøstasiatiske lederne i Asean.

Kina forsøker å få støtte for en alternativ frihandelsavtale med Sørøst-Asia og India. Siden Trump ble valgt som president har Kina vært svært aktive i hele Sørøst-Asia og legger grunnlaget for store investeringer og samarbeidsprosjekter.

–Vi ønsker å jobbe tett sammen med Thailand for å utvikle et regionalt transportnettverk fra Kina til Sørøst-Asia. Det er også oppnådd enighet om å få en tettere integrering av regionen via Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), sa Kinas statsminister Li Keqiang på mandag.

Lyntog mellom Singapore og Malaysia

På tirsdag undertegnet Singapore og Malaysia en avtale om å bygge hurtigtog mellom den malaysiske hovedstaden Kuala Lumpur og Singapore. Dette er det første lyntoget i Asia som knytter to land sammen. Kina ønsker å spille hovedrollen i en rekke tilsvarende prosjekter.

– Dette vil forandre måten vi samhandler, møtes, gjør forretninger og gir begge land en mulighet til å opprettholde et varmt og tett forhold. Dette er en milepæl i forholdet mellom Malaysia og Singapore, sa Singapores statsminister under signeringen av avtalen.

Den 350 kilometer lange strekningen forventes å være i drift innen ti år med en reisetid på 90 minutter. Ifølge Malaysias statsminister Najib Razak skal det etableres et selskap som skal ha ansvaret for design, utvikling, utbygging, finansiering og drift av jernbanen.

Kinesiske selskaper har posisjonert seg i Malaysia med store investeringer. China Railway Group har kjøpt en 60 prosent eierpost i Bandar Malaysia, som planlegger å bygge en ny bydel med jernbanestasjon, kjøpesentre og luksusleiligheter over et to kvadratkilometer stort område.

De foreløpige kinesiske investeringene er på 17 milliarder kroner. Lyntoget mellom Singapore og Malaysia forventes å ha utbyggingskostnader på over 110 milliarder kroner.

– Det er min forståelse at Kina har en fordel, men vilkårene i anbudsdokumentene er hemmelige. Det mangler dessverre åpenhet rundt informasjonen som er gitt til lovgivere og offentligheten. Hvis det er opp til den malaysiske regjeringen tror jeg at Kina er i en svært god posisjon til å vinne kontrakten, sier den malaysiske politikeren Ong Kian Ming til South China Morning Post.

Thailand moderniserer

Den thailandske militærregjeringen godkjente på tirsdag nye infrastrukturprosjekter verdt 895,8 milliarder baht (215 milliarder kroner) for 2017. Det skal igangsettes bygging av nye motorveier, havner, utvidelse av flyplasser og jernbaner.

Dette kommer på toppen av prosjekter verdt 1400 milliarder baht som ble godkjent i fjor og som er underveis.

–Vi prioriterer investeringer i Thailands infrastruktur, sa viseminister Kobsak Pootrakool ved Statsministerens kontor på en pressekonferanse.

Kina står klar med penger og kompetanse. Målet er å knytte landet til Sørøst-Asia via moderne motorveier og jernbanenettverk. Det er samme strategier som legges for Sentral-Asia og videre til Midtøsten og Europa.

– De kinesiske og thailandske planene beveger seg i samme retning med fokus på tettere regional integrering, forskning, utvikling, innovasjon og bruk av moderne informasjonsteknologi. Vi ønsker å delta i de kinesiske initiativene, bekreftet Thailands næringsminister Apiradi Tantraporn under et besøk i Kina denne uken.

Markedene

Investorer ved asiatiske børser venter på en avgjørelse fra Fed (den amerikanske sentralbanken) senere i dag. Det forventes det blir en renteøkning, men det er usikkerhet om hvor ofte de planlegger å øke renten de neste par årene.

Oljeprisen har falt med over en prosent i asiatisk handel på onsdag. Det var en betydelig lageroppbygging ved av de amerikanske oljelagrene i forrige uke, viser ukerapporten fra American Petroleum Institution (API). Lagrene økte med 4,7 millioner fat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik styrer du lyden i nye 5-serie
DN har kjørt BMWs nye 5-serie. Sjekk den nye måten å betjene lydanlegget på.
01:01
Publisert: