Fredag legges de økonomiske vekststatistikkene for Kina for siste kvartal frem. Dette blir første anledning å få en full oversikt over hvordan den amerikanske straffetollen på kinesiske produkter verdt 250 milliarder dollar har slått inn.

Bekymring for høyere straffetoll

Det ventes ingen store overraskelser. Myndighetene har prioritert stabilitet og alt tyder på at de har oppnådd dette. Konsensus ligger på en økonomisk vekst i kvartalet på 6,6 prosent – 0,2 prosentpoeng svakere enn i andre kvartal.

Dette er den svakeste veksten siden finanskrisen i 2009. Det er ingen panikk å spore hos kommunistledelsen. Kinas verdiskaping er mer enn fordoblet siden 2009 – fra 5100 milliarder dollar til 12.200 milliarder dollar. Myndighetene ønsker ikke en tosifret økonomisk vekst igjen.

Målet er stabilitet. De har forsøkt å luke ut risiko i finanssektoren. Det er høy gjeld i offentlig og privat sektor. Aksjemarkedene i Shanghai og Shenzhen har falt kraftig siden januar.

Eksporten var høy i september med en vekst på 14,5 prosent. Det skyldes sannsynligvis at produkter ble sendt til USA i forkant av at straffetollen skal økes fra ti til 25 prosent fra nyttår.

– Vår viktigste konkurrent er Vietnam. En straffetoll på ti prosent er ikke nok til å utgjøre en forskjell. 25 prosent er en bekymring. Det vil helt sikkert bli en kortsiktig effekt. Amerikanske forbrukere må akseptere høyere priser, sier eier Ben Yang av møbelprodusenten Sunrise Furniture til Bloomberg.

– Større forhandlingsrom

Det er 61 år siden «Canton Fair» i Sør-Kina åpnet portene for første gang. Dette har vært det viktigste møtestedet for over 30.000 kinesiske produsenter og over 200.000 internasjonale kjøpere. Denne uken åpnet handelsmessen på nytt.

En undersøkelse foretatt av Reuters viser at 65 prosent av eksportørene er bekymret over den eskalerende handelsuroen mellom verdens to største økonomier.

– Takket være handelskrigen tror jeg kjøpere har større forhandlingsrom over kinesiske selskaper i år, sier den australske kjøperen Kayden Hayes til South China Morning Post.

Under Canton-messen i vår ble det inngått kontrakter på over 30 milliarder dollar mellom kinesiske fabrikker og utenlandske kjøpere.

Det ventes lavere ordreinngang under den pågående messen på grunn av usikkerhet om det blir en ytterligere opptrapping i handelskrigen.

Japansk eksportfall

Japan, som er verdens tredje største økonomi, la frem skuffende handelsstatistikker på torsdag morgen. For første gang siden 2016 falt eksporten.

Det var ventet en eksportvekst på 1,9 prosent i august. Det ble i stedet en nedgang på 1,2 prosent. Eksportvolumet falt med 4,4 prosent.

Japanske eksportører mener de har havnet midt oppe i handelskrigen med en svikt i etterspørselen fra begge land. Dette bekreftes blant annet av en Reuters-undersøkelse som viser at en tredjedel av japanske selskaper sier de er berørt av handelskrigen.

– Det virker som at Japan ikke fikk en økonomisk vekst i tredje kvartal, sier senioranalytiker Marcel Thieliant hos Capital Economics i en kommentar.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-butikkeier: – Du er ikke kjøpmann lenger, men en slave
Tidligere Rema-kjøpmann Vibecke Wiik får et sug i magen når hun nærmer seg butikken hun drev i tre år. Her forklarer hun hvorfor.
03:08
Publisert: