42 år uten lønnsøkning. Det er virkeligheten for den ­amerikanske mannen, skrev DNs Terje Erikstad i en kommentar nylig. Hvis lønningene hadde fulgt verdiskapingen i økonomien, slik de gjorde frem til 1973, ville den amerikanske mannen hatt nesten dobbelt så mye å rutte med.

Det som beskrives som den amerikanske mannens fall er en av årsakene til at Donald Trump fikk spesielt mange stemmer blant hvite menn på landsbygdene.

Et resultat av den svake lønnsutviklingen er at 49 prosent av alle 30-åringene i USA nå tjener mindre enn hva foreldrene deres tjente da de var på samme alder, skriver Wall Street Journal. For 40 år siden gjaldt dette bare åtte prosent av 30-åringene, ifølge en fersk studie utført av økonomer og sosiologer ved universitetene Harvard, Stanford og California.

Middelklassen og menn er taperne

Ser man på tallene for mannlige 30-åringer isolert er utviklingen enda brattere. Nå tjener nemlig så mye som 59 prosent av mannlige 30-åringer i USA mindre enn fedrene gjorde da de var på samme alder. 

Den største nedgangen skjedde mellom 1970 og 1992, da andelen som tjente mer enn sine foreldre falt fra 92 prosent til 58 prosent. Ifølge forskerne er det først og fremst lønningene til middelklassen som har stagnert.

Og selv om Donald Trump som president skulle klare å innfri sitt løfte om å øke den årlige økonomiske veksten til 3,8 prosent, skriver Wall Street Journal at det vil bli svært vanskelig å snu trenden. 

Skulle Trump lykkes med å få opp farten på USAs økonomi, ville likevel andelen av unge som vil klare å tjene mer enn foreldrene bare stige til 62 prosent. Økonomer flest er imidlertid skeptiske til om veksten i USA kan bli så høy som Trump har lovet. Ifølge avisen er det mer sannsynlig med en årlig vekst for den amerikanske økonomien på rundt to prosent.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.