Trump bør granskes av det føderale etikkbyrået etter å ha angrepet varehuskjeden Nordstrom på Twitter, mener den demokratiske senatoren Bob Casey.

En talsmann for Casey legger til at senatoren "mener det er uetisk og upassende for presidenten å lange ut mot et privat selskap for å ha nektet å berike familien hans".

Casey får medhold fra Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, skriver The Guardian.

– Jeg mener utspillet hans er upassende, men han er en fullstendig upassende president, så dette passer inn i totalbildet av hvem han er, sier Pelosi.

Norman Eisen, som var etikkrådgiver for tidligere president Barack Obama, kaller Trumps utbrudd "skandaløst". Han oppfordrer Nordstrom til å saksøke Trump.

– Trump-familien bruker Det hvite hus på samme måte som Kardashian har brukt reality-TV, for å bygge opp og utvide forretningsvirksomheten, sier Eisen.

– Problematisk

Også partifeller har blitt satt i en ukomfortabel posisjon, melder  BBC , med henvisning til den republikanske senatoren David Perdue fra Georgia.

– Dette høres ut som en sak som tilhører den private sfæren. Trump er en borger, og han er en borger som nå er USAs president, sier Perdue.

I sin melding på  Twitter , skrev Trump følgende:

– Min datter Ivanka har blitt behandlet så urettferdig av Nordstrom. Hun er en flott person som alltid dytter meg i rett retning. Grusomt!

Etikkekspert og jurist Kathleen Clark ved Washington University i St. Louis mener tweeten er problematisk fordi andre forhandlere som skulle ha planer om å gjøre det samme som Nordstrom, nå kan komme til å tenke seg om to ganger av frykt for å bli offentlig kritisert av presidenten. Det er dessuten særlig urovekkende at Trumps melding på Twitter etterpå ble gjengitt også på den offisielle presidentkontoen, legger hun til.

– Må forsvare seg

Det hvite hus' pressetalsmann Sean Spicer mener Nordstroms beslutning om å fjerne Ivanka Trumps kles- og smykkemerke fra hyllene, er politisk. Presidenten reagerte ganske enkelt med det han anså som "et angrep" på sin datter, uttalte Spicer onsdag.

– Han har all rett til å forsvare sin familie og støtte deres forretningsvirksomhet og deres suksess. Det er simpelthen ikke akseptabelt at noen gir uttrykk for sine bekymringer over hans politikk ved å legge seg ut mot et familiemedlem, og presidenten har all rett som familiefar å stille opp, sa Spicer.

Nordstrom opplyste i forrige uke at beslutningen om å fjerne produktene var basert på merkevarens dårlige salg. Det var ikke forsvarlig fra et forretningsmessig synspunkt å fortsette å selge produktlinjen, het det i en uttalelse.

Nordstrom la til at Ivanka Trump ble personlig informert om beslutningen i begynnelsen av januar. En talskvinne for Ivanka Trump-merkevaren ønsker ikke å kommentere saken.

(©NTB)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

USAs dyreste hjem til salgs
Det kan se ut som et hotell, men dette er hus i Los Angeles til salgs for den svimlende summen 250 millioner dollar. I norske kroner er det 2 milliarder og nesten 85 millioner. Det gjør huset til det dyreste på markedet i USA.
01:26
Publisert: