– Hennes rolle som gruppeleder vil være en torn i siden på Donald Trump og Det hvite hus, sier Brian Klaas, USA-ekspert og forsker ved London School of Economics and Political Science (LSE) i London.

Tilbake på makttoppen

Nancy Pelosi er nå tilbake helt på makttoppen i Washington, etter åtte års ørkenvandring etter at republikanerne vant tilbake flertallet i Representantenes hus i 2011. Formelt er gruppelederen i Huset nummer tre i maktrekkefølgen, etter presidenten og visepresidenten.

Det betyr at hun er den udiskutabelt mektigste kvinnen i amerikansk politikk.

Brian Klaas USA-ekspert og forsker ved London School of Economics and Political Science. (LSE)
Brian Klaas USA-ekspert og forsker ved London School of Economics and Political Science. (LSE) (Foto: LSE)

Pelosi er kjent som kanskje den mest hardtarbeidende toppolitikeren i Washington, selv nå som hun nærmer seg 80 år. Arbeidsdagen starter når hun står opp klokken 05.30, og hun arbeider ofte til langt på kveld og tar nesten aldri ferie.

– Nancy Pelosi er en effektiv og disiplinert politiker, på mange måter motsetningen til Donald Trump, sier Brian Klaas.

Hun er også kjent som en meget dyktig og tålmodig taktiker, som jobber strategisk og langsiktig. Blant hennes fremste prestasjoner var i 2009 da hun med list og lempe – og med endeløse nattlige møter – klarte å koordinere begge kamrene i Kongressen, inkludert senatet med republikansk flertall og Det hvite hus, for å få vedtatt president Barack Obamas helsereform – Obamacare.

Pelosi brukte da særlig mye tid på å overbevise såkalte «sårbare» kongressrepresentanter, som fryktet gjenvalg og reaksjonene hjemme i sine valgdistrikter.

En annen bragd som gruppeleder var da hun fikk vedtatt en stimulansepakke på 840 milliarder dollar i kjølvannet av finanskrisen i 2009.

En rød klut

Pelosi har vist en bemerkelsesverdig evne til å overleve politisk, tross knallhard kritikk både innad i eget parti og fra republikanerne.

Hun regnes som en typisk liberal demokrat fra California, noe som ofte er vanskelig å svelge for de mer konservative sentrumsdemokratene. Senest nå i kampen om å bli gruppeleder ble hun utfordret av krefter innad i eget parti, som blant annet ble begrunnet med behov for nye og yngre krefter.

Blant republikanerne, og særlig den konservative Trump-vennlige våpen-, antiabort- og antiimmigrasjonslobbyen, er Pelosi nærmest hatet. På samme måte som Hillary Clinton var en rød klut for velgere som aldri vil kunne godta kvinner i politiske ledelsesposisjoner.

Trump og hans like bruker da også Nancy Pelosi som en slags skremselspropaganda for alt som er feil med «softe liberalere fra kysten».

– Pelosi vil møte utfordringer både når det gjelder å konfrontere Trump, men også med å holde den demokratiske korngressgruppen samlet. Disse kampene vil stå mellom sentrum og den mer progressive fløyen av partigruppen, sier Klaas.

Skal granske og stoppe Trump

President Trump har ifølge Klaas all grunn til å frykte Pelosi. Som majoritetsleder i Representantenes hus har hun og demokratene nærmest all makt når det gjelder lovgivning og utøvelse av den daglige politikken med tanke på penger og budsjetter. Det gjelder særlig innenrikspolitikken, mens mye av makten over utenrikspolitikken ligger hos presidenten i Det hvite hus.

Pelosi har alt varslet tiltak denne uken som kan åpne mange offentlige funksjoner, etter at Trump gikk til såkalt «shutdown» rett før jul.

Pelosi får også nærmest uinnskrenket makt til å starte granskninger og få innsyn i de aller fleste saker. Det gjelder også eventuelle utvidelser av granskningene av Trumps mange hemmeligheter, både når det gjelder personlig økonomi, forretningspraksis, valgkamp og eventuelle bånd til Russland. Hun kan også kreve at Trumps ligningsattester legges frem.

Alt dette er informasjon som det til nå republikanskledede Representantenes hus har lagt lokk på og nektet å hverken granske eller offentliggjøre.

– Hun vil gjenopprette Kongressens kontrollfunksjoner, og etterforske de talløse skandalene som den republikanskkontrollerte Kongressen frem til nå har ignorert. Videre vil hun fungere som en veisperring. De aller fleste av Trumps innenrikspolitiske initiativ vil nå være døde i det de lander i Kongressen, sier LSE-forsker Klaas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Slik ser det ut inne i vognene etter togulykken på Storebæltsbroen
00:34
Publisert: