– Presidenten må holdes ansvarlig. Ingen er over loven, sa Nancy Pelosi, demokrat og «speaker» i Representantenes hus. Hun har kunngjort at underhuset vil iverksette granskning av Trump, for å se om det er grunnlag for å stille Donald Trump for riksrett.

Beskjeden kom 23:00 norsk tid. Pelosi har sittet i møter hele dagen, og ryktene om det som var i ferd med å skje skapte stor uro på Wall Street tirsdag. Ved stengetid rundt 22:00 norsk tid, sto den amerikanske børsen i rødt.

Et par minutter etter kunngjøringen, har presidenten reagert på Twitter.

For at riksrett skal bli en realitet, må det fremmes et forslag som må bli vedtatt med simpelt flertall i underhuset. Det består av 435 medlemmer, som betyr at 218 representanter må stemme for forslaget. Demokratene har 235 medlemmer i underhuset, og ifølge The Washington Post har 160 av disse erklært i forkant at de vil støtte et slikt forslag.

Det er imidlertid senatet som vil gjennomføre selve saken, og der er republikanerne i flertall.

Det har aldri skjedd at en amerikansk president har gått av som følge av en riksrettssak. Richard Nixon gikk av før han kunne bli avsatt, og hverken Andrew Johnson eller Bill Clinton ble felt av senatet.

Bakgrunnen for konflikten

Pelosi, som også har ledet demokratene i Kongressen, har ved flere anledninger avvist ideen om å stille Trump for retten. Dette senest i et radiointervju fredag 20. september.

Årsaken er at hun har fryktet en riksrettssak vil dytte velgerne vekk fra det demokratiske partiet, og skade valgkampen før presidentvalget som finner sted i 2020.

Nå har hun likevel ombestemt seg. En sak som involverer Ukraina, stabssjefen og hennes partifelle Joe Biden, er årsaken til det.

I juli hadde Trump et telefonmøte med Ukrainas president, der Biden ble et tema. Fra flere hold skal det ha blitt bekreftet at Trump spurte den ukrainske presidenten om han kunne etterforske den tidligere visepresidentens sønn i forbindelse med mistanke om korrupsjon i landet.

I forkant av samtalen skal Trump ha bedt stabssjefen om å holde tilbake 400 millioner dollar i militærstøtte til Ukraina.

I den første versjonen av denne saken stod det at demokratene vil foreslå å stille Trump for riksrett, men det riktige er at de vil innlede granskning med tanke på å fremme et slikt forslag. Feilen er nå rettet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.