Natt til onsdag møtes Donald Trump (72) og Demokratenes nye flertallsleder Nancy Pelosi (78) i Representantenes hus for første gang siden den rekordlange «shutdownen» som preget USA i slutten av desember og januar.

Trump kommer til Kongressen for å holde sin årlige «State of the Union»-tale. Der skal han fortelle politikerne i Representantenes hus og Senatet om rikets tilstand og hvordan han ser på utviklingen fremover.

Og i bakgrunnen kommer Pelosi til å sitte.

Det kan bli et mektig symbol. Da Trump stoppet «shutdownen» ble Pelosi hyllet for å ha klart å temme presidenten.

Steile fronter

Pelosi ble leder for Representantenes hus etter at Demokratene vant mellomvalget i høst. Det betyr at det er vanskeligere for Trump å få gjennom politikken sin.

Både under og etter budsjettforhandlingene, har frontene mellom Trump og Pelosi vært steile. I intervju med tv-kanalen CBS på søndag gikk presidenten knallhardt ut mot Demokrat-lederen.

– Jeg synes hun er veldig rigid, men det hadde jeg forventet. Men jeg synes hun er veldig dårlig for landet vårt, sa han.

Nettopp hva Trump sier om muren vil være noe å følge med på når han taler i natt.

– Vil Trump erklære at han bygger grensemuren uten Kongressens samtykke? Vil han dele et kaldt øyeblikk med lederen av Representantenes hus, Nancy Pelosi?, skriver ABC News om sine forventninger til talen.

Faller på målinger

I utgangspunktet skulle Trump holde talen for en uke siden, men siden partiene slet med å bli enige om et budsjett nektet Pelosi å la ham komme.

Trump ville bevilge 5,7 milliarder dollar til å bygge den mye omtalte muren på grensen til Mexico, men fikk ikke med seg Demokratene.

Staten gikk inn i en «shutdown» som innebar at offentlig sektor ble stengt ned. 800.000 offentlige arbeidere ble rammet, og alle utbetalinger stoppet.

Til slutt måtte Trump gi etter for presset fra Pelosi. 25. januar stoppet han nedstengningen – i hvert fall midlertidig.

Men hvis partiene ikke blir enige om grensespørsmålet truer Trump med en ny «shutdown» 10. februar.

På forhånd er det ventet at Donald Trump vil legge vekk sin splittende retorikk for å prøve å bygge broer og legge rette til for et samarbeid mellom partiene.

Da han holdt sin første «State of the Union»-tale i fjor snakket han mer om «vi» enn «jeg». Ifølge presidentens rådgivere kommer tema for årets tale til å være fellesskap.

«Approval ratingen» hans viser at velgerne ikke er fornøyd med konflikten om grensemuren. I en måling fra AP var Trump nede i 34 prosent i forrige uke. Gjennomsnittet fra FiveThirtyEight viser at den ligger på 39,9 prosent.

Markedets forventninger

Investorene på Wall Street vil følge nøye med på Trumps tale i natt. Spesielt utviklingen i handelssamtalene mellom USA og Kina kommer til å være et viktig punkt for dem, skriver CNBC.

Marketwatch har gått gjennom alle «Speach of the Union»-talene siden 1961 for å se hvordan markedet påvirkes etter talen. Konklusjonen er at Trumps tale lite sannsynlig vil sette fyr på markedet.

Sist gang han holdt tale steg den 0,28 prosent. I timene før talen stiger de store indeksene forsiktig mellom 0,1 og 0,3 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– De greiene her er bare helt sykehus
Vi tok en runde med hotellinvestor Petter Stordalen som snart omringer Oslo S med hoteller.
02:34
Publisert: