Brevet som nå er blitt kjent, kan føre til at Demokratene bruker de neste seks ukene på en bitter intern maktkamp som tar oppmerksomheten bort fra utformingen av en ny politikk å legge fram for det amerikanske folket.

– Vi lovet å endre status quo, og det løftet vil vi oppfylle. Derfor vil vi stemme på en ny kandidat i både det forberedende partimøte og i Huset, heter det i brevet. Dermed kan Pelosi stå overfor en betydelig trussel.

To fløyer i det demokratiske partiet kan ende opp i en kamp om ledervervet i Huset: De hovedsakelig liberale medlemmene som støtter Pelosi, og en mindre gruppe som i hovedsak består av en moderate, mannlige politikere. Av de 16 demokratene som har undertegnet brevet, er det kun to kvinner: Kathleen Rice og Linda Sanchez.

De 16 demokratene utgjør bare en liten brøkdel av de 232 demokratene som sitter i Representantenes hus, og Pelosi ser ut til å være sikret nok støtte til å bli Demokratenes kandidat til å lede førstekammeret i Kongressen. Men når alle representantene skal stemme, inkludert republikanerne, må Pelosi få 218 stemmer for å vinne. Gitt at samtlige republikanere stemmer mot henne, har hun bare råd til å miste 14 demokratiske stemmer.

Den erfarne toppdemokraten har sittet i Representantenes hus siden 1987. Sammen med kolleger i forsamlingen, prominente demokrater på utsiden og demokratvennlige interessegrupper har hun den siste tiden stått på for å sikre seg toppjobben. Sist Pelosi ledet denne delen av Kongressen – fra 2007 til 2011 – var hun den første kvinnen i historien som hadde dette vervet.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: