Verdenshandelen er sterkt hemmet av koronakrisen. FNs organisasjon for handel og utvikling Unctad (United Nations Conference on Trade and Development) opplyser at den globale handelen er ned nesten 30 prosent i andre kvartal, og sannsynligvis vil falle med 20 prosent for hele året.

Det er hardt arbeid å plukke kokablader. I Catatumbo-regionen i Colombia er det flyktninger fra Venezuela som står for arbeidet.
Det er hardt arbeid å plukke kokablader. I Catatumbo-regionen i Colombia er det flyktninger fra Venezuela som står for arbeidet. (Foto: Luis Robayo/AFP/NTB Scanpix)

Stengte grenser og brutte produksjonslinjer gjør både produksjon og handel vanskeligere. Det rammer også narkotikatrafikken, også til Norge.

– Situasjonen internasjonalt påvirker hvordan varer og smuglergods flyttes rundt omkring i verden. I koronasituasjonen har Norge innført skjerpet grensekontroll og omfattende karanteneregler, sier Henrik W. Egeberg hos Tolletaten, som påpeker at persontrafikken er kraftig redusert og antall beslag har gått noe ned.

Kokaprisen stuper

Prisen på kokablader, hovedingrediensen for produksjon av kokain, har falt med over 70 prosent i kjølvannet av koronakrisen, ifølge The Washington Post. Fattige kokabønder i Sør-Amerika, i land som Colombia, Peru og Bolivia, rammes hardest, etter at 2019 var et rekordår i volum.

Viseminister Felipe Quilla Muni kaster kokablader på bålet som et offer til «Pachamama» eller Moder Jord. De ber om hjelp til å takle koronapandemien i Bolivia.
Viseminister Felipe Quilla Muni kaster kokablader på bålet som et offer til «Pachamama» eller Moder Jord. De ber om hjelp til å takle koronapandemien i Bolivia. (Foto: Juan Karita/AP/NTB Scanpix)

Afghanistan er ledende på produksjon av opiumsvalmuer, som brukes blant annet for å lage heroin. Den lokale økonomien på landsbygden, inkludert gjestearbeidere fra Pakistan, rammes nå hardt av prisnedgangen på råvarene.

Hovedårsaken er at nedstengning og stengte grenser, både transittland og brukerland, har ført til at etterspørselen etter kokain og andre ulovlige narkotiske stoffer har falt. Strengere grensekontroller gjør også at smugling er vanskeligere og dyrere, med større risiko for beslag.

Brutte forsyningskjeder

Narkotikakartellenes forretningsmodell rammes også av at forsyningskjedene for produksjon av kokain er delvis brutt. For å lage kokain kreves blant annet mye bensin som tidligere kom billig over grensen fra Venezuela til Colombia.

Kjemikalier, som kaliumpermanganat for kokain, er også nødvendige i narkotikaøkonomien, og vanskeligere å oppdrive på grunn av stengte grenser. Importerte kjemikalier trengs også for å lage heroin fra Afghanistan og metamfetamin og fentanyl fra Mexico.

– Kort sagt får kartellene juling, sier Michael S. Vigil, sjefen for internasjonale operasjoner i amerikanske DEA, som bekjemper narkotika i utlandet, til The Washington Post.

Opiumsbønder i Darra-i-Nur distriktet i Nangarhar i Afghanistan samler opiumssevje. Bildet er fra 10. mai.
Opiumsbønder i Darra-i-Nur distriktet i Nangarhar i Afghanistan samler opiumssevje. Bildet er fra 10. mai. (Foto: Noorullah Shirzada/AFP/NTB Scanpix)

De sterkeste overlever

I Europa økte narkotikabeslagene med 20 prosent i første kvartal ifølge Reuters. FN-organisasjonen UNODC (UN Office on Drugs and Crime) opplyser at det ble beslaglagt 17,5 tonn kokain bare fra Sør-Amerika, muligens fordi narkokartellene ville komme lockdown og stengte grenser i forkjøpet.

FN opplyser også at det er en tendens til færre og større narkotikaforsendelser, hovedsakelig med skip, noe som tyder på at kartellene tar større sjanser.

Brukere i Vesten ser lite til de lavere prisene til kokabøndene i Latin-Amerika. Både i Nord-Amerika og Europa, inkludert Norge, meldes det om høyere priser og mindre tilgjengelighet.

Men narkotika er fortsatt tilgjengelig, sannsynligvis fordi de største og sterkeste kartellene har bygget opp lagre. Dette betyr en restrukturering av narkotikahandelen ved at kartellene med de største økonomiske musklene overlever. De mindre aktørene som ikke kan drive med tap en viss periode vil sannsynligvis forsvinne, eller bli integrert i de store.

Det er monotont arbeid å samle opiumssevje på åkrene i Darra-i-Nur distriktet i Nangarhar, Afghanistan. Bildet er fra 10. mai i år.
Det er monotont arbeid å samle opiumssevje på åkrene i Darra-i-Nur distriktet i Nangarhar, Afghanistan. Bildet er fra 10. mai i år. (Foto: Noorullah Shirzada/AFP/NTB Scanpix)

Bunnen er nådd

Råvareprisen på kokablader kan ha nådd bunnen, og i Bolivia er prisene langsomt på vei opp igjen. Kartellene har hatt tid til å reorganisere driften, samtidig som gradvise grenseåpninger reduserer kostnadene ved smugling. Millioner av brukere er også på vei ut av nedstengning, og etterspørselen etter narkotika stiger igjen.

Selv om den globale persontrafikken nærmest har stoppet opp, går godstrafikk, inkludert post, nesten som før. Både smuglere og brukere er oppfinnsomme.

– Tolletaten har sett en betydelig økning i beslag av narkotika som blir sendt med posten. Spesielt stor økning ser man i beslag av cannabis og frø, som blir brukt til dyrking av cannabis, sier Egeberg i Tolletaten.

– Samtidig er det for tidlig å trekke konklusjoner rundt nye trender i internasjonal narkotikasmugling, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.