Nok en gang skal de to storhetene i kenyansk politikk kjempe om presidentmakten. Bare dager før valget er det kun ett lite prosentpoeng som skiller dem, viser en meningsmåling.

I forrige valg i 2013 vant Kenyatta, sønn av Kenyas landsfader Jomo Kenyatta, da han så vidt klarte å kare til seg over 50 prosent av stemmene i første valgomgang.

I år representerer den frittalende og fargerike Odinga koalisjonen Nasjonal superallianse (NASA), som består av fem opposisjonspartier som for første gang har greid å samle seg rundt én presidentkandidat.

Frykt for uro

Mange kenyanere frykter at valget 8. august skal bli et blodbad lik det i 2007, da over 1.000 mennesker mistet livet i uroen som oppsto etter valget, skriver AP.

Det året tapte Odinga for sittende president Mwai Kibaki.

Opposisjonsleder Raila Odinga under et arrangement i helgen.
Opposisjonsleder Raila Odinga under et arrangement i helgen. (Foto: (AP Photo/Ben Curtis))

Også årets valgkamp har vært preget av høy temperatur, og en drøy uke før valget ble IT-toppen i Kenyas valgkommisjon, Chris Msando, funnet torturert og drept. Msando hadde ansvaret for det elektroniske stemmesystemet og stemmetellingen – funksjoner som regnes som avgjørende for å unngå valgfusk.

Ifølge kilder i valgkommisjonen hadde Msando jobbet med å tette huller i systemet like før han ble drept. Det er foreløpig ukjent hvem som står bak drapet.

Falske nyheter

Samtidig oversvømmes sosiale medier av falske nyheter fra avsendere som prøver å imitere BBC og CNN, ifølge nyhetsbyrået TT.

Ni av ti kenyanere sier at de har støtt på falsk og villedende informasjon, viser en spørreundersøkelsen fra Portland/GeoPoll.

– At feilaktig informasjon spres, er alvorlig, særlig i følsomme tider der det er fare for at det kan bryte ut uroligheter, sier professor i medie- og kommunikasjonsvitenskap Jessica Gustafsson til TT.

AP: Kontoret til Venezuelas riksadvokat omringet

Vekst og korrupsjon

Kenyatta, som har lansert seg som Kenyas økonomiske redningsmann, startet sin valgkamp med å åpne landets hittil største infrastrukturprosjekt etter kolonitiden, en ny jernbane mellom hovedstaden Nairobi og havnebyen Mombasa. Under hans styre har Kenya hatt en økonomisk vekst på rundt 5 prosent i året.

Men samtidig har landets utenlandsgjeld økt, og Kenyatta har ikke lykkes med å komme den endemiske korrupsjonen til livs. Heller ikke har veksten kommet landets fattige til gode, ifølge analytikere.

I tillegg har prisen på mais, den viktigste næringskilden for mange kenyanere, økt dramatisk den siste tiden, i takt med den økende tørken som har rammet landet hardt.(Vilkår)