Yusaku Maezawa ble dollarmilliardær da han solgte oppstartsselskapet Zozotown til Softbank i 2018. Samtidig inngikk han avtale med det private romfartsselskapet SpaceX, som kontrolleres av Elon Musk, om å bli den første passasjeren om bord Starship til å kretse rundt månen.

Noe bedre og større

Opprinnelig var planen at kunstnere skulle være med Yusaku Maezawa på månereisen. Natt til onsdag kom han med en åpen invitasjon til alle som er interesserte fra hele verden om å melde sin interesse før den 14. mars.

– Jeg inviterer deg til å slå følge med meg på dette oppdraget. Det vil bli 10 til 12 personer totalt om bord, men jeg vil invitere åtte personer til å bli med på turen, sier Maezawa i en YouTube-video.

Han sier at han søker etter personer med alle typer bakgrunn for å delta. Intervjuer og medisinske tester skal finne sted i løpet av mai måned.

– Jeg håper at vi sammen kan gjøre dette til en morsom reise, sier han.

Interesserte må innfri to hovedkriterier. Det første er at de kan videreutvikle uansett hvilke aktiviteter eller interesser de har på jorden ved å reise til verdensrommet. De må også støtte teamet.

– Er du fornøyd med hva du driver på med nå? Ved å reise ut i verdensrommet, vil det gi deg mulighet til å gjøre noe bedre og større, spør Maezawa i videoen.

Ferden rundt månen, som han har kalt «dearMoon» vil ta vel seks dager.

– Jeg vil betale for hele reisen. Jeg har kjøpt alle setene om bord så det vil bli en privatreise, sier han.

– Må jobbe med landingen

Starship er 120 meter høye raketter som skal være gjenbrukbare. Målet er at disse skal delta med å frakte mennesker til månen, og senere til Mars og enda lenger ut i verdensrommet.

Flere prototyper av raketten er blitt testet de siste månedene ved Boca Chica i Texas. Oppskytingen har gått som planlagt; verre har det vært med landing.

Senest i februar krasjlandet en prototyp, men SpaceX-ingeniørene mente dette tross alt var vellykket til tross for at det endte i en ildkule.

Musk-testflyging endte med ildkule: – Mars, her kommer vi!
SpaceX fikk full klaff da selskapet gjorde et nytt forsøk på å sende opp det fremtidige romskipet Starship på en testflyging som endte i en eksplosiv ildkule. – Mars, her kommer vi, skrev SpaceX-grunnlegger Elon Musk på Twitter få minutter etter testflygingen.
01:29
Publisert:

– Vi må bare jobbe litt mer med landingen, sa SpaceX-programvert John Insprucket under den direktesendte overføringen.

Siden Apollo 17 i 1972 har ingen mennesker vært på månen. Elon Musk sier at dette er verdens første private reise ut i verdensrommet og ikke bare gå i bane rundt jorden.

– Dette har aldri skjedd før og vi skal lengre enn til månen. Vi skal faktisk reise lengre enn noen mennesker har reist fra jorden noensinne. Maezawa ønsker at dette skal bli spennende og inspirerende for hele verden, sier Musk.

Verdsettes til 74 mrd. dollar

SpaceX skal sende opp fire privatpersoner på en romferd rundt jorden senere mot slutten av 2021. Grunnlegger Jared Isaacmani Shift4 Payments skal lede det som blir verdens første romreise kun for sivile. Reisen skal vare i fire dager. Han skal gi bort tre seter.

Det private romfartsselskapet, som har flere kontrakter med Nasa, hentet inn ny kapital i februar. Dette verdsatte selskapet til 74 milliarder dollar. Dette er 60 prosent høyere enn i august i fjor, da selskapet fikk inn nesten to milliarder dollar fra investorer.

Foruten ambisjoner om å månelanding og etablering av en koloni på Mars har SpaceX lansert over 1000 små satellitter for Starlink-prosjektet. Disse skal tilby høyhastighets internettjenester i områder hvor det ikke er lønnsomt å bygge ut fibernettverk.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.