De amerikanske børsene er inne i en trend med langvarig og kraftig oppgang. Stadig nye børsrekorder settes, spesielt på teknologibørsen Nasdaq som når nye høyder nærmest daglig.

Tusen milliarder dollar

Apple har allerede krysset 1000 milliarder dollar-grensen (8400 milliarder kroner) i markedsverdi. Apple er nå verdt nesten 1100 milliarder dollar, og er verdens mest verdifulle børsnoterte selskap

Teknologigigantene Amazon, Microsoft og Alphabet (Google) følger like bak, og alle tre har hatt en eventyrlig verdiutvikling det siste året. Hvis oppgangen fortsetter vil disse tre snart også bli med i den eksklusive tusen milliarder dollar-klubben.

Jeff Bezos' Amazon vil sannsynligvis bli neste selskap som slår følge med Apple.

Selvkjørende oppgang

Alphabet, morselskapet til mer kjente Google, har også en meget lys fremtid, ifølge analytikerne.

Alphabet eier blant annet selskapet Waymo, som er Googles divisjon for selvkjørende biler. Analytikerne i investeringsbanken Morgan Stanley argumenterer i en analyse sist uke for at Waymo snart kan være verdt opp mot 175 milliarder dollar.

Morgan Stanley-analytikerne peker særlig på Waymos planlagte lansering av en bildelingstjeneste innen utgangen av dette året som en katalysator for en revaluering av verdien av selskapet. I klartekst: verdien skal opp.

Morgan Stanleys nye kursmål betyr i så fall at aksjekursen i Alphabet skal opp rundt 20 prosent, og passere 1000 milliarder dollar med god margin. Markedet har ennå ikke tatt innover seg dette, men Alphabet-aksjen steg noe i handel etter at børsen stengte fredag kveld.

Tekno, tekno, tekno

Teknologiselskapene dominerer nå helt listen over de mest verdifulle selskapene som er børsnotert i USA.

Warren Buffetts investeringsselskap Berkshire Hathaway kommer på femteplass, og er verdt under halvparten av Apple. Investeringsbanken JPMorgan Chase, Johnson & Johnson (kroppspleie, farmasi og medisinsk utstyr) og oljeselskapet Exxon Mobil lurer seg så vidt inn på topp-ti-listen.

Men den eskalerende handelskrigen med Kina kan stikke kjepper i hjulene for videre børsoppgang, også for teknologiselskapene. Manges øyne er rettet særlig mot Apple, som har rundt 20 prosent av salget i Kina. Mye avhenger også hvordan markedet reagerer på flere planlagte Apple-lanseringer neste uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ser livsgrunnlaget smelte bort
Hotelleier og fjerde generasjons istunnelmaker i Rhônebreen, Philipp Carlen, ser nå isbreen smelte bort under føttene.
01:16
Publisert: