– Jeg tror generalsekretæren liker Trump. Det kan være han er den eneste, men det er greit for meg, sa USAs president Donald Trump på et frokostmøte med Jens Stoltenberg onsdag morgen.

Trump ankom Brussel tirsdag kveld for å delta på Natos toppmøte, der statsledere fra alliansens 29 medlemsland møtes for å diskutere organisasjonens fremtid. Det har vært knyttet stor spenning til hvordan den amerikanske presidenten kommer til å opptre på møtet.

Han har tidligere kommet med hard kritikk av de andre medlemslandene for å ikke bidra med nok penger til forsvar. Spenningen har ikke blitt mindre av at den amerikanske presidenten har fyrt løs mot de europeiske medlemslandene i en rekke meldinger på Twitter det siste døgnet.

Gikk til angrep på Tyskland

På frokostmøtet med Stoltenberg fulgte Trump opp kritikken med å gå til angrep på Tyskland for en energiavtale de har gjort med Russland:

– Jeg synes det er veldig trist når Tyskland gjør en olje- og gassavtale med Russland. Vi beskytter Tyskland, Frankrike, og alle disse landene. Vi skal beskytte dem mot Russland, men de betaler milliarder av dollar til Russland. Det er veldig upassende.

– Tyskland er etter mitt syn Russlands fange fordi de får så mye av sin energi fra Russland, sa Trump.

Trump krevde svar fra Stoltenberg på hva han synes om Tysklands avtale med Russland.

– Styrken til Nato er at vi til tross for uenigheter kan forsvare hverandre fordi vi skjønner at vi er sterkere sammen, sa Stoltenberg før han ble avbrutt av Trump.

– Men hvordan kan dere stå sammen når landene får energi fra personen eller gruppen som dere vil ha beskyttelse mot? spurte den amerikanske presidenten.

– Når vi står sammen, også mot Russland, så er vi sterkere, sa Stoltenberg før han ble avbrutt på nytt.

– Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere.

Da Stoltenberg møtte pressen etter møtet uttalte han at debatten om russisk gass ikke hører hjemme i Nato, ifølge NTB.

– Det er godt kjent at det er ulike syn på Nord Stream 2 i Tyskland. Det er ikke opp til NATO å avgjøre, det er en nasjonal avgjørelse, sa Stoltenberg.

Bruker mer penger enn før

På en pressekonferanse tirsdag skrøt Jens Stoltenberg av Donald Trump for at han presser på for at Natos medlemsland øker forsvarsbevilgningene.

– Jeg vil takke medlemsnasjonene, og jeg vil takke president Trumps lederskap på området. Det har en tydelig effekt, sa han.

Jens Stoltenberg startet frokostmøte med å legge vekt på at Nato-landene bruker mer penger enn tidligere på forsvar.

– Det er godt å se deg igjen, og det er godt å ha deg på møtet. Vi er alle enige om at vi må bruke mer penger. De gode nyhetene er at de allierte har startet å investere mer i forsvar.

Toppmøtet varer i to dager. Fra Norge deltar statsminister Erna Solberg, utenriksminister Ine Eriksen Søreide og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.(Vilkår)