– Berlin er innen rekkevidde for Russlands nye SSC-8 krysserraketter, som kan bære atomvåpen, sa Natos generalsekretær Jens Stoltenberg da han besøkte den tyske hovedstaden mandag.

–Disse krysserrakettene er mobile. De er vanskelige å oppdage. De kan utstyres med atomstridshoder, sa Stoltenberg under besøket.

Mellomdistanseraketter er forbudt i henhold til nedrustningsavtalen INF fra 1987. Nato mener Russland har utviklet nye våpen som bryter forbudet.

Russland insisterer imidlertid på at våpensystemet det er snakk om, SSC-8, har en rekkevidde på mindre enn 500 kilometer, noe som gjør at det er tillatt i henhold til INF. Avtalen gjelder våpen med rekkevidde på mellom 500 og 5500 kilometer.

Stoltenberg tok også opp rakettene da han snakket med Russlands president Vladimir Putin i Paris søndag, under markeringen av 100-årsjubileet for avslutningen av første verdenskrig.

Natos pressetalskvinne Oana Lungescu har tidligere uttalt at russiske våpensystemer med atomkapasitet er blitt utplassert i den russiske enklaven Kaliningrad.

Berlin er mer enn 1000 kilometer fra grensen til hoveddelen av Russland, men er innenfor rekkevidde av raketter med 500 kilometers rekkevidde avfyrt fra Kaliningrad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Syv nye gravkamre avdekket i Egypt: Ser du hvilke dyr som er mumifisert?
01:39
Publisert: