– Putin vil gjerne svekke og destabilisere Nato og få et svakt Vesten som skaffer Russland økt handlingsrom. Men det er ikke i Russlands interesse at det vestlige samarbeidet faller helt sammen, og at det blir kaos og uforutsigbarhet, sier Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier og ekspert på forholdet mellom USA, Europa og Nato.

Putins våte drøm?

Sovjetunionen, senere Russland, har helt siden etableringen av Nato på slutten av 1940-tallet hatt som et hovedmål å så splid blant de vestlige allierte.

Man skulle derfor tro jubelen sto høyt i Moskva etter at den amerikanske presidenten Donald Trump på Nato-toppmøtet nylig sådde tvil om USAs Nato-forpliktelser. Spesielt sett i lys av at Trump tidligere har sagt at han mener Nato er utdatert og overflødig.

Men Melby er ikke så sikker på at det bare er jubel i Moskva, men heller en slags skrekkblandet fryd.

– Til en viss grad er det dette Russland ville, men det får jo være grenser. Jeg tror ikke Putin er happy med USA ute av Europa, og at Europa blir så svakt at det popper opp nye makter, og at Tyskland blir den dominerende makten i Europa, sier Melby.

Han minner om skepsisen mot den tyske gjenforeningen i 1990, ikke bare i Sovjetunionen/Russland, men også i USA, Frankrike, Storbritannia og en rekke vestlige land.

Norge utsatt

Melby sier Nato som troverdig forsvarsallianse er død det øyeblikket USA trekker tilbake sikkerhetsgarantien, altså prinsippet i artikkel fem om én-for-alle, alle-for-én.

– Da er det bare et tidsspørsmål før Nato ramler sammen, uavhengig av om USA formelt går ut eller ikke, sier Melby.

Han mener det da vil ta tid før de europeiske landene kan bygge opp sin egen forsvarsallianse uten USA, sannsynligvis i regi av EU.

– Det blir i så fall en veldig skummel situasjon, særlig for små Nato-land som Norge, sier Melby.

Større ansvar for Europa

Nupi-direktør Ulf Sverdrup mener Angela Merkels uttalelser om at Europa må ta skjebnen i egne hender skyldes en utvikling som har pågått over tid.

– Det er mye uro rundt Europas nærområder, både i Midtøsten og Nord-Afrika og et mer komplisert forhold til Russland, og det må Europa ta et større ansvar for å løse, sa Sverdrup til DN søndag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.