Nyheten om et mulig produksjonskutt fikk prisen på nederlandsk naturgass til å gjøre sitt største hopp på seks uker.

Tilsynsmyndigheten ba regjeringen om å begrense uttaket fra Groningen-feltet til 12 milliarder kubikkmeter «så snart som mulig», ifølge en melding torsdag.

Næringsminister Eric Wiebes har sagt at regjeringen vil avgjøre gassfeltets skjebne innen utgangen av mars.

Håper jordskjelv vil avta

Jordskjelv har rammet den nordlige delen av Nederland siden 2014. Da begynte myndighetene å redusere uttaket fra gassfeltet. Den forrige begrensningen ble satt til 21,6 milliarder kubikkmeter, som utgjør nesten fem prosent av EUs totale gassetterspørsel.

Gassfeltet forsyner Nederland, deler av Frankrike, Tyskland og Belgia.

– Til tross for usikkerheten kan vi med en viss grad av sikkerhet si at vi med dette produksjonsnivået vil klare å oppfylle sikkerhetskravene, sier generalinspektør Theodor Kockelkoren ved gruvedriftstilsynet.

– Det vil ta et år før effekten blir synlig, men etter det bør vi få en roligere periode når det gjelder jordskjelv, sier Kockelkoren.

Ikke-bindende råd

Årlig produksjon ved Groningen-feltet må være 14 milliarder kubikkmeter i et mildt år for å opprettholde forsyningssikkerheten, ifølge Gasunie Transport Services.

Prisen på nederlandsk naturgass med levering til sommeren hoppet 3,6 prosent til 17,33 euro per megawattime. Det er det største hoppet på seks uker og den høyeste prisen siden 16. januar.

Det ikke-bindende rådet fra tilsynsmyndighetene er kun begrunnet i sikkerhet, og ser ikke på forsyningsbehovet for gass. Spørsmålet vil bli heftig debattert før næringsministeren skal legge frem regjeringens konklusjon.

Selskapet Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), som er felleseid av Royal Dutch Shell og ExxonMobil, drifter gassfeltet. De følger de gjeldende uttaksbegrensningene inntil regjeringen kommer med sin beslutning.

Ettersom distribusjonsnettet i Nederland og Nord-Frankrike er tilpasset kvaliteten på gassen fra Groningen, er det ikke rett frem å erstatte en reduksjon i produksjonen fra Groningen. Det har vært drevet produksjon ved feltet i mer enn 50 år.

Det vil koste tid og penger å bygge anlegg som kan omgjøre gasskvaliteten fra Russland og Norge slik at den kan fraktes gjennom det eksisterende distribusjonsnettet. En slik investering er også utfordrende å få til når egne gassinntekter samtidig vil falle med flere milliarder euro.

Anklaget for ansvarsfraskrivelse

Produksjonskuttet i Nederland vil spesielt ramme tilbudet av gass med lav forbrenningsvarme.

– Dette skaper definitivt et hull på tilbudssiden. Enkelte kunder er dedikert til gass med lav forbrenningsvarme, sier markedsdirektør Andree Stracke i energiselskapet RWE.

I november konkluderte høyesterett i Nederland med at myndighetene ikke hadde tilstrekkelig begrunnet utvinningsbegrensningene. Shell sa sist uke at de tilbakekalte en ansvarserklæring for utvinningsselskapet NAM, noe som førte til anklager om at de ikke ville kompensere for skader forårsaket av jordskjelvene.

– Vi ble overrasket over at folk trodde det var vår hensikt å gå vekk fra våre juridiske og samfunnsmessige forpliktelser. Vi står helt bak NAM, og helt bak Groningen, sa Shells toppsjef Ben van Beurden i London torsdag.

Bloomberg/Dagens Næringsliv(Vilkår)

Prins William og hertuginne Kate lander på Gardermoen
Prins William og hertuginne Kate blir tatt i mot av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit på Gardermoen militære flyplass torsdag. Prins William og hertuginne Catherine av Cambridge er på offisielt besøk i Norge.
03:03
Publisert: