– Dette valget handler om hvor vi skal gå videre. Hva er vår rolle i verden? Hvem er vi, og hvem ønsker vi å være? Hvis vi skal være et inkluderende samfunn, og det mener jeg vi bør være, så betyr det mye hvem man stemmer på, sier Lilianne Ploumen til NTB.

Hun var partisekretær i PvdA fram til 2012 og er i dag handels- og utviklingsminister i den nederlandske koalisjonsregjeringen. Der sitter PvdA sammen med statsminister Mark Ruttes konservative parti VVD.

Koalisjonen ble starten på et voldsomt ras for PvdA. Oppslutningen har falt fra 24,8 prosent ved forrige valg til rundt 8 prosent i dag.

I mellomtiden har høyrepopulisten Geert Wilders hatt vind i seilene.

– Wilders har en veldig splittende strategi. I stedet for å identifisere problemene og stå på for å løse dem, så bare skriker han ut, sier Ploumen.

Les mer om Wilders her: Mannen fra ytre høyre magasinetPlus

Krisepolitikk

I utenlandske medier er det nesten bare Wilders det handler om før valget 15. mars. Hans parti PVV har vært størst på gallupen mer eller mindre sammenhengende siden flyktningkrisen i 2015.

Først de siste dagene har velgerne begynt å bevege på seg. I de ferskeste målingene er det igjen Rutte som er størst.

PvdA, som ble nest størst i 2012, ligger som nummer seks eller sju.

Ploumen viser til den økonomiske krisen når NTB ber henne forklare partiets kollaps på gallupen.

– Vi har arbeidet veldig hardt for en sunn økonomisk politikk. Men vi har også måttet kutte i velferdsgoder, påpeker hun.

Regjeringsslitasje

Nederlandske Pieter de Wilde forsker på europeisk politikk ved NTNU i Trondheim. Han mener koalisjonen har tært på PvdA.

– Det er en lov i statsvitenskap at mindre koalisjonspartnere taper ved neste valg. Småpartiene må tilpasse seg det store, dominante partiet. Ved valget kommer regningen, sier han.

Det er likevel for tidlig å avskrive sosialdemokratene helt, mener valgforsker André Krouwel ved Vrije Universiteit i Amsterdam. Han viser til partiets vanvittige sluttspurt i 2012.

– Den gang lå de på rundt 20 seter på dette stadiet av valgkampen. Men de endte på 38 seter, sier Krouwel.

Valget kan fortsatt snu

I dag gir målingene dem om lag tolv seter. Krouwel tror de kan klare å doble det tallet.

Statistikk fra tidligere valg viser nemlig at opp mot 40 prosent av velgerne ennå ikke har bestemt seg to uker før. Hele 12 prosent bestemmer seg på selve valgdagen. Og 3–4 prosent bestemmer seg på vei til valglokalet.

– Mange på venstresiden sitter fortsatt på gjerdet og har tre-fire partier å velge mellom. De vet ennå ikke hvem de skal gå for, sier Krouwel.

Statsministerkamp

I 2012 bidro spesielt kampen om statsministerposten til å løfte PvdA.

– De fikk mange stemmer fra velgere som ellers ville ha stemt på andre partier. Mange ga en strategisk stemme til PvdA fordi de ikke ville ha Rutte, sier de Wilde.

I dag er det Lodewijk Asscher som er PvdAs statsministerkandidat. Han forsøker å framstå nettopp som statsmannsaktig, mener Krouwel.

– Velgerne er ikke forelsket i ham. Men han kan lykkes hvis han klarer å framstå som et troverdig alternativ til Rutte, sier han.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Thaiskolen: Kongekrabbecurry
Norges beste Thaikokk Terje Ommundsen viser deg hvordan du kan lage fantastisk thaimat på ditt egent kjøkken. Denne uka får du oppskriften på kongekrabbe med hjemmelaget currypaste.
01:04
Publisert: