Helt siden 2015 har danskene kunnet ta opp boliglån med negativ rente.

Men inntil nå har bankenes gebyr og omkostninger vært større enn den pålydende negative utlånsrenten, slik at den effektive lånerenten har vært positiv.

Danskene låner med negativ rente: – Det er helt vilt

Nå har imidlertid Danske Banks realkredittselskap for første gang utbetalt negative renter til en kunde, skriver danske Børsen.

– Vi har for første gang noensinne en boligeier med et lån som får penger i retur for lånet sitt, sier sjeføkonom Christian Hilligsøe Heinig i Realkredit Danmark til nyhetsbyrået Ritzau.

Det skjedde ifølge Børsen ved utgangen av juli da Realkredit Danmark for siste termin fortsatt skyldte lånekunden penger når renter, gebyrer og omkostninger var avregnet.

– Økende tendens

Heinig presiserer at det så langt bare gjelder ett eneste lån med flytende rente hvor boliglånskunden endte så vidt i pluss, slik at det er en litt spesiell omstendighet.

Men ifølge Realkredit Danmark, som er Danmarks nest største realkredittinstitusjon, blir det ikke siste gang dette skjer. Ved neste termin vil selskapet utbetale penger til flere boligeiere og bedriftskunder.

– Vi begynner å få en økende tendens der det skal tilbakebetales penger. Det vil gjelde stadig flere kunder etter at rentene har fått et ekstra dykk nedover, sier Heinig til Børsen.

Foreløpig vil det bare være kunder med avdragsfrie lån som vil få utbetalt penger på denne måten, ifølge Realkredit Danmark. Kunder som betaler avdrag får i stedet et ekstraordinært avdrag hvis de har penger til gode etter negative renter og gebyrer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.