Per i dag er det fem større banker som krever 0,75 prosent i rente fra privatkundene på innskudd som er større enn 750.000 danske kroner. Sist ut var Nordea som innfører negative renter fra februar neste år.

Det betyr kundene med én million danske kroner i innskudd i disse bankene må betale 1875 kroner per år for å ha pengene sine stående, mens en kunde med to millioner i innskudd må ut med 9375 danske kroner i året.

Nå mener flere eksperter at flere banker vil innføre negative renter fremover og at beløpsgrensen vil bli senket, skriver Danmarks Radio (DR).

- Banker vil én etter én innføre negative renter for privatkunder, og jeg vill ikke bli overrasket hvis beløpsgrensen blir lavere slik at flere må betale, sier professor i finansiering ved Copenhagen Business School, Jesper Rangvid, til DR.

Hans syn støttes ifølge DR av administrerende direktør i Mybanker, Marlene Nørgaard:

- I prinsippet kan det komme til å ramme alle dansker.

- Unik rentesituasjon

Den danske styringsrenten er i dag minus 0,75 prosent, som altså er renten bankene må betale for å plassere overskuddslikviditet over natten i den danske sentralbanken.

Det er en kostnad som ekspertene tror bankene i stadig større grad vil forsøke å velte over på innskuddskundene. Professor Rangvid sier det er en helt unik rentesituasjon og at bankene vil begynne å teste ut hva som er grensen for når kundene i stedet for å betale for å spare i banken vil begynne å ta ut pengene sine og putte kontanter under hodeputen.

- Om det er ved 500.000, 250.000, eller når vi kommer ned på negative renter for innskudd over 50.000 kroner vil vise seg. Hvis danskene ikke tar ut pengene sine kan grensen bli skjøvet langt ned, sier professoren til DR.

- Det virker galt

For selskapskundene i Danmark er situasjonen i stor grad allerede slik ekspertene tror den kan bli for privatkundene.

100.000 selskaper betaler i dag for å ha penger i banken. Ifølge en analyse som Dansk Erverv, Danmarks NHO, har laget på bakgrunn av tall fra den danske sentralbanken så vil danske selskaper i år betale 846 millioner danske kroner (1,16 milliarder norske) i negative renter på sine innskudd, skriver DR.

En av bedriftene som rammes av dette er et lite anleggsgartnerfirma som plutselig fikk 30.000-40.000 danske kroner i årlige ekstra kostnader fordi firmaets bank innførte negative renter på 0,5 prosent.

- Det er jeg ikke glad for. Det virker galt at de pengene vi har tjent og har stående i banken, de skal vi betale for. Det er jeg selvfølgelig ikke fornøyd med. Det er penger vi ikke får mulighet til å bruke i virksomheten, sier anleggsgartner Henrik Hoffmann, til DR.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.