Netflix har opplevd en fantastisk vekst de siste årene. Markedsverdien på selskapet, som blant annet produserer og strømmer filmer og tv-serier, er doblet bare det siste året.

Netflix har nå over 120 millioner abonnenter, hvorav over halvparten i de 189 landene selskapet nå er til stede i utenfor USA. Sent mandag kveld leverte selskapet igjen betydelig bedre enn ventet, med 7,4 millioner nye abonnenter i fjerde kvartal.

Netflix leverer også litt bedre på omsetning og resultat enn analytikerne hadde trodd på forhånd.

Nervøst før resultater

Men den siste måneden har oppgangen for Netflix-aksjen bråstoppet. Handelen mandag, før resultatslippet etter børsslutt, var også preget av stor nervøsitet, og aksjen var ned rundt én prosent gjennom hele handledagen på teknologibørsen Nasdaq.

Forventningene til resultatene var enorme. Analytikerne forventet en omsetningsvekst på 40 prosent, og en resultatvekst på rundt 60 prosent.

Nøkkelen til Netflix' suksess har vært rask internasjonal ekspansjon og aggressiv investering i eget innhold. I årets første kvartal har Netflix lansert 18 nye originale serier og 11 nye sesonger i eksisterende serier, samt 14 nye egenproduserte filmer.

Veksten i antall abonnenter føges derfor med argusøyne. I markedet var det på forhånd ventet at Netflix i første kvartal fikk seks millioner nye abonnenter, mot en vekst på fem millioner i samme kvartal ifjor. Et resultat selskapet altså knuste.

Konkurransen skjerpes også på Netflix' forretningsområde, og særlig Apple satser nå tungt. Ryktene i markedet har også gått høyt en tid om at også Amazon og Facebook også har skumle planer om å utfordre Netflix.

Netflix' gründer og toppsjef Reed Hastings måtte derfor levere, selv om første kvartal tradisjonelt er det svakeste for selskapet. Noe han klarte med glans.

Netflix-sjef Reed Hastings.
Netflix-sjef Reed Hastings. (Foto: CARL DE SOUZA/AFP/NTB Scanpix)

Trump gir teknotrøbbel

Hele teknologisektoren har vært preget av trøbbel de siste ukene og månedene. Årsakene er delvis politiske.

Flaggskipet Facebook er i dype problemer etter avsløringene om at Russland skal ha brukt selskapet for å manipulere det amerikanske presidentvalget i 2016. Facebooks gründer og toppsjef Mark Zuckerberg har også måttet stille i Kongressen for å forklare seg om hvordan selskapet har delt informasjon med Cambridge Analytica, som brukte informasjon om Facebooks brukere for å fremme Donald Trumps kandidatur i valget.

Presidnet Trumps stadige angrep på netthandelselskapet Amazon har ytterligere forsterket nervøsiteten, som har spredd seg til hele den viktige teknologisektoren.

I markedet er det nå frykt for at søkegiganten Google også trekkes inn i nye skandaler om personvern og behandling av data.

Det er også uro i markedet om it-giganten Apple, og rapporter om sviktende salg av Iphone-mobiltelefoner. På toppen av dette hersker det usikkerhet om elbil- og solpanelprodusenten Tesla klarer å levere som lovet.(Vilkår)

Her styrer han videospillet med hjernen
01:10
Publisert: