Det er over to år siden Alibaba valgte å bli børsnotert i USA – og ikke i Kina. Dette ble sett på som et strategisk valg for å kunne innta det amerikanske markedet.
Den internasjonale satsingen har latt vente på seg, men i det stille er Alibaba i ferd med å gjøre store endringer.
Slo forventningene
Sent tirsdag la Alibaba frem kvartalsresultatene. Nok en gang maktet teamet, som grunnlegger Jack Ma har latt overta den daglige driften, å overraske skeptiske analytikere. Alibaba fikk en omsetningsvekst på 54 prosent sammenlignet med for ett år siden.
Den tradisjonelle netthandelsvirksomheten økte omsetningen med 45 prosent til 6,7 milliarder dollar. Det er nye satsingsområder som nettskytjenester, digitalt medieinnhold og underholdning som står for en vekst på inntil 270 prosent.
Alibaba regnskapsfører nettoinntekter og provisjoner på salg som skjer via selskapets internettjenester, og ikke brutto omsetningsverdi. Dette passerte 3400 milliarder kroner i fjor, ifølge analytikere. Alibaba har sluttet å oppgi bruttoverdien av salg.
– Vi har slått alle forventningene, konstaterte konsernsjef Daniel Zhang under resultatpresentasjonen.
Investorer har vært skeptiske til Alibaba. Siden første handelsdag i september 2014 har aksjekursen steget med kun åtte prosent – inkludert oppgangen på 3,1 prosent på tirsdag før resultatene ble lagt frem. Den amerikanske konkurrenten Amazon har steget med 178 prosent.
Nye detaljhandelsmodeller
Det kinesiske markedet er lukket for Amazon og de fleste andre vestlige internettselskaper som truer dominansen til lokale selskaper. Alibaba har investert i Sørøst-Asia og India og vil prioritere disse markedene – i tillegg til det kinesiske, hvor de fortsatt ser store vekstmuligheter.
Alibaba sitter på enorme datamengder på leverandører og kunder. Dette er informasjon de allerede utnytter ved å tilby skreddersydde produkter og tjenester. Selskapet mener det fortsatt er svært mye å hente ved å analysere disse dataene og bruke de på nye måter.
Sentralt i denne strategien er å forflytte seg fra netthandel til mer tradisjonelle handel på kjøpesenter og nå selskapets over 600 millioner kunder når de er på kjøpesentre eller ute i bygatene i Kina.
For to uker siden la Alibaba inn et bud på 2,6 milliarder dollar på den kinesiske kjøpesentergruppen Intime Retail Group.
– Vi kommer til å utnytte dataene vi sitter på for å utvikle nye detaljhandelsmodeller. Intime-investeringer er et eksperiment for oss, sa konsernsjef Daniel Zhang.
I tillegg til rene oppkjøp har Alibaba inngått avtaler med partnere i kinesiske byer. I november kjøpte Alibaba en 35 prosent eierpost i Sanjiang Shopping i Zhejiang, som driver mellomstore kjøpesentre med hovedvekt på dagligvarer.
«Detaljhandelssatsingen er et forsøk på å innta detaljhandelsmarkedet i Kina, som er verdt 4800 milliarder dollar (40000 mrd. kroner) i året. Dette skal skje ved å fjerne skillet mellom netthandel og vanlig handel», skriver Alibaba i kvartalsrapporten.
2000 Amazon-konseptbutikker
Det er litt den samme modellen amerikanske Amazon er i ferd med å planlegge og gjennomføre. Ifølge Wall Street Journal planlegger Amazon å åpne over 2000 utsalg, basert på tre ulike konsepter, i amerikanske byer. Dette er for å teste ut fremtidens handelsmønstre.
«Alibaba og Amazon har ikke skjult sine planer om global dominans. Det virker som at selskapenes største innvirkning vil være innenfor detaljhandel. Selskapene har vært viktige i det globale skiftet til onlinehandel. Nå virker det som at de vil ta over hva som er igjen av tradisjonell detaljhandel», skriver analayseselskapet Zacks Investment Research i en rapport etter at Alibaba-resultatene ble lagt frem.
Amazon har vært mer åpen rundt disse planene tidligere, blant annet med lanseringen av et eksperimentelt butikkutsalg i Seattle hvor det ikke er ansatte. En mobilapp finner ut hva kunden plukker med seg i handlekurven og dette blir belastet automatisk når den forlater butikken.
«Fra vårt ståsted i USA kan det virke som at Amazon har et forsprang i kampen om å få kontroll. Alibaba-rapporten viser at de ikke er så langt bak», skriver analytiker Ryan McQueeney hos Alibaba.
Begge selskapene er i ferd med å innta folkerike asiatiske land som India, Indonesia og de andre landene i Sørøst-Asia.
Alibabas grunnlegger Jack Ma møtte USAs president Donald Trump nylig og lovte å skape en million nye arbeidsplasser i USA – uten å forklare i detalj hvordan det skal skje.
Alibaba har en børsverdi på 257 milliarder dollar mot Amazons 395 milliarder dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Skarpest på kunstig intelligens
- Disse forbrukervanene kan utfordre lavpriskjedene
- Lover Trump en million arbeidsplasser
- Slik blir teknoåret 2017
- Alibaba-gründer Jack Ma skryter av norsk samarbeid
- Her gjelder jungelens lover – nettgiganter barker sammen
- Asia i dag: Skal slå alle rekorder på singeldagen
- Nettgambleren