Den uavhengige tenketanken New Financial publiserte mandag rapporten «The New Financial Brexitometer».
Den britiske regjeringen jobber fortsatt for å få på plass en avtale med EU før Storbritannia etter planen skal forlate unionen 29. mars.
I mellomtiden har finansbransjen forberedt seg på konsekvensene av å forlate EU. Hittil viser rapporten at 275 selskaper innen finanssektoren har flyttet deler av virksomheten til EU-land.
– Vi har jobbet mye med brexit de siste tre årene, og jeg ble svært overrasket over omfanget av flytting så langt, sier administrerende direktør William Wright i New Financial til DN.
Legger frem lavt estimat
Tenketanken har kartlagt hvor selskapene flytter, og summene banker, hedgefond og andre finansbedrifter flytter ut av Storbritannia før brexit.
100 bedrifter flytter deler av virksomheten til Irland, 60 til Luxembourg, 41 til Frankrike, 40 til Tyskland og 32 til Nederland.
Til sammen estimerer tenketanken at selskapene samlet tar med seg 925 milliarder dollar ut av Storbritannia. Det tilsvarer rundt åtte tusen milliarder kroner – omtrent det samme det norske Oljefondet er verdt.
Tenketanken understreker at estimatet er konservativt – trolig er tallet på bedrifter og verdier som flyttes ut langt større enn tallet oppgitt i rapporten, og vil øke de kommende årene.
– Vi vet at mange selskaper ikke har truffet radaren vår, mange selskaper går ikke ut offentlig med planene sine, og mange selskaper har planer som ikke er klare ennå, sier Wright.
Flytter 5000 ansatte
Ifølge tenketanken forsvinner 5000 ansatte når de kartlagte bedriftene flytter virksomheten ut av Storbritannia.
Wright ønsker ikke uttale seg om hva han tror de langvarige effektene av en eventuell brexit uten avtale vil bli for Storbritannia, utover at konsekvensene vil bli større jo mer kaotisk exiten blir.
– Det ville ikke være urimelig å tro at 20 prosent av Storbritannias bankmidler kan bli flyttet til EU over tid, og vi har sagt fra dag én at vi tror 30–35 000 ansatte er en rimelig antagelse.
Tenketanken trekker frem at utflyttingen vil svekke britisk innflytelse innen bank- og finanssektoren på europeisk og internasjonalt nivå, samt føre til tap av skatteinntekter og mindre eksport av finansielle tjenester til EU. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.