Den republikanske lederen for kongressens etterretningskomité, Devin Nunes, har vært under sterk kritikk etter at han i forrige uke gikk ut med informasjon om at nasjonale etterretningstjenester hadde plukket opp kommunikasjon fra medlemmer i Trumps leir.

Dette skal ha skjedd gjennom at etterretningstjenesten plukket opp kommunikasjon mellom Trumps folk og utenlandske tjenestemenn som allerede ble overvåket av de amerikanske etterretningstjenesten.

Denne formen for overvåking er ikke ulovlig etter amerikansk lov.

Navngir kildene

New York Times skriver nå at de får bekreftet fra anonyme kilder at de to tjenestemennene er Ezra Cohen-Watnick, som er direktør for etterretning i det Nasjonale sikkerhetsrådet, og Michael Ellis, en advokat som jobber med nasjonal sikkerhet ved Det hvite hus' juridiske kontor, som står bak lekkasjene.

Det hvite hus ønsket ikke å kommentere saken, eller disse opplysningene, overfor New York Times. Det ønsker heller ikke Nunes.

Presset øker mot Nunes

New York Times skriver videre deres avsløring trolig vil føre til mer kritikk av Nunes. Republikaneren gikk nemlig først til pressen, så til Trump med informasjonen om rapporten i forrige uke, fremfor å orientere resten av etterretningskomiteen.

Komitéleder Devin Nunes.
Komitéleder Devin Nunes. (Foto: Reuters/AARON P. BERNSTEIN)

Mange, inkludert fremtredende demokratiske kongressmedlemmer, har i ettertid ment at Nunes burde trekke seg fra komiteen, og sår tvil om Nunes uavhengighet til president Trump, samtidig som komiteen han leder undersøker Russlands rolle før presidentvalget i fjor høst.

 Trump anklaget tidligere i år president Barack Obama for å ha avlyttet Trump-leiren før valget i fjor. Obama har avfeid anklagene.

FBI-sjef James Comey sa i en høring nylig at FBI ikke har noen bevis som tilsier at at anklagene stemmer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.