Leonardo da Vincis maleri «Salvator Mundi» ble natt til torsdag norsk tid solgt på auksjonshuset Christie's i New York til den historiske summen 450 millioner dollar. Den heftige budrunden varte i 20 minutter og på det meste var seks budgivere med i kampen om maleriet, ifølge The Guardian.

Verdens dyreste kunstverk

Den svimlende prisen, som tilsvarer 3,7 milliarder kroner, er den høyeste noensinne for et kunstverk, både privat og på auksjon.

Prisen ble mot slutten presset opp 20 og 30 millioner dollar per bud.

– Budgiverne reflekterte viktigheten av maleriet og noen av dem var bevisst på at prisen ville gå høyere enn deres bud. Sannsynligvis visste de at det ville være rom på slutten av budrunden, sa Christies administrerende direktør, Guillaume Cerutti etter auksjonen.

Det er ikke kjent hvem som har kjøpt maleriet eller hvor personen kommer fra.

Tidligere har Willem de Koonings «Interchange» blitt solgt privat for 300 millioner dollar.

Tjente 332 millioner dollar

Den forrige eieren av kunstverket, den russiske forretningsmannen Dmitrij Rybolovlev, tjente godt på salget etter å ha kjøpt maleriet i 2013 for 127 millioner dollar. Det betyr at han de siste fire årene har tjent 332 millioner dollar på maleriet.

Maleriets tittel betyr «Verdens frelser» og antas av eksperter å være ett av svært få av Da Vincis verker som har overlevd århundrene siden hans død. Maleriet er portrett av Jesus Kristus og ble malt rundt år 1500 til Frankrikes kong Ludvig XII, og frem til tidlig dette århundret var det antatt å være forsvunnet.(Vilkår)

Meretes utvalgte: En delikat amerikaner til svineribben
Fra Berkeley i USA serverer Merete Bø denne fantastiske vinen til norsk svineribbe.
01:05 Min
Publisert: