Etter over tre år med etterforskning tar nå statsadvokat Barbara D. Underwood i New York ut tiltale mot det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil. Avisen The New York Times skriver at påtalemyndigheten mener selskapet bevisst villedet egne aksjonærer ved å bagatellisere hvor stor effekt klimaendringene vil ha på selskapets virksomhet og resultater.

Påstanden er at selskapet sto bak et «langsiktig svindelaktig program» (longstanding fraudulent scheme), som var tredelt:

  • Klimaendringene vil slå rett inn i selskapets regnskaper.
  • Selskapets omdømme rammes, selv om man har forsøkt å pynte seg med en grønn profil.
  • Selskapet er utsatt for skadelige og rådyre søksmål.

Men påtalemyndigheten har unnlatt å saksøke Exxon Mobil for selskapets eventuelt store skyld i klimaendringene som et av verdens største oljeselskaper.

I søksmålet kreves det at Exxon Mobil betaler tilbake alle pengene de har tjent på den påståtte svindelen, og at aksjonærene kompenseres. Det spesifiseres ikke noe beløp, men hvis selskapet blir dømt er det snakk om mange milliarder kroner.

Forsøkte å blokkere

Exxon Mobil har lagt stor innsats inn i å forsøke å blokkere saken i flere delstater, alt på etterforskningsnivå, ved hjelp av tallrike advokater og lobbyister.

Men statsadvokat Underwood i New York lot seg ikke stanse. Hun er kjent og respektert for å være blant de tøffeste statsadvokatene i New York, og hun er den ansvarlige for flere av etterforskningene mot president Donald Trump, hans familie og hans forretningspraksis. Mange eksperter mener Trump har mer å frykte fra hennes etterforskninger enn av spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning.

Exxon Mobil har onsdag kveld ikke kommentert saken.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gasellevinner merket for livet
—Min frue er ikke veldig imponert over dette her, sier daglig leder Bjørn Gregersen i it-selskapet Ascan.
00:55
Publisert: