Helgens valg på New Zealand har ikke gitt en klar vinner. Hverken nasjonalistpartiet med den sittende statsministeren Bill English eller utfordreren fra Labour har klart å få et klart flertall. Nasjonalistpartiet New Zealand First vil avgjøre.

På vippen

Den foreløpige opptellingen viser at National fikk 58 av de 120 plassene i nasjonalforsamlingen. Opposisjonspartiet Labour, som ble ledet av den karismatiske 37-åringen Jacinda Ardern, ligger an til å få 45 plasser etter å ha gjort et brakvalg.

Dette holder imidlertid ikke til flertall. Begge partiene er avhengig av støtte fra New Zealand First, som fikk syv plasser. Labour har en løs avtale med Green og hvis de får forhandlet frem en avtale med First kan det gå mot regjeringsskifte.

Labour har lovet å redusere immigrasjon til New Zealand med inntil 30.000 i året. First har stor støtte hos arbeidere og innvandringskritikere, som mener at New Zealand har vært for liberale i innvandringspolitikken gjennom mange år.

APEC lover å jobbe for åpne markeder

– Hvis du ser på New Zealand som det en gang var som et land og sammenligner det med hva det er etter alle disse årene mot andre land, må en innrømme at vi har gjort det veldig dårlig, sa Firsts partileder Winston Peters i helgen.

Han blir i newzealandske medier karakterisert som en «kingmaker» – en person som påvirker hvem som skal styre et land. På mandag sa Peters at han ikke har hastverk og vil forhandle med partiene frem til 12. oktober.

Veksttoppen nådd

Investorer har tatt usikkerheten med stor ro. Nøkkelindeksen ved børsen har steget med 0,3 prosent på mandag. Valutaen har svekket seg med 0,7 prosent. I andre kvartal fikk New Zealand en økonomisk vekst på 2,5 prosent sammenlignet med i fjor.

Økonomer tror den lokale økonomien ikke vil gå høyere. Det har vært høy aktivitet i anleggssektoren de siste årene, reiselivssektoren har aldri gjort det bedre og innvandrere har også ført til høy økonomisk aktivitet.

Sjeføkonom Cameron Bagrie hos storbanken ANZ sa nylig at den økonomiske veksten er i ferd med å kjøles ned og det må føres en løsere finans- og pengepolitikk. Det forventes imidlertid ingen endringer i renten under møtet på onsdag hvor en ny sentralbanksjef er innsatt.

«En ny sentralbanksjef eller en ny regjering. Det blir den samme «duete» politikken», skriver Capital Economics i en oppdatering.

Fagsjargongen «duete» signaliserer at sentralbanken ønsker å holde renten lavt følge av lavt inflasjonstrykk. Renten ligger for tiden på 1,75 prosent.(Vilkår)

Moods of Norway-gründer i 2011: – Med blendende norsk natur og et rosa badekar kan det aldri gå feil
På det meste var Moods of Norway verdsatt til 540 millioner kroner. Så gikk de konkurs. I 2011 møtte DN gründerne bak det norske motehuset på en rosa båt for å snakke om suksessen. Les historien om klesmerket i lenken under.
03:26
Publisert: