Nasjonalforsamlingen på New Zealand godkjente denne uken godkjente en lov som forbyr utenlandske statsborgere fra nesten alle land å investere i eiendom.

De fleste utenlandske boligkjøpere kommer fra Kina, Singapore og Australia, ifølge landets statistikkbyrå. Australske og singaporske statsborgere er unntatt fra den nye loven.

– Dette er en viktig milepæl og viser at regjeringen forplikter seg til å gjøre drømmen om å eie egen bolig en realitet for flere newzealendere, sa visefinansminister David Parker.

Hverken fornuftig eller riktig

I Kina blir forbudet sett på som rettet mot kinesiske statsborgere som har kjøpt eiendom i blant annet Auckland. Over en femtedel av alle boligsalg i Auckland har havnet hos utlendinger og ved auksjoner har ofte 40 prosent vært kinesere.

Eiendomsprisene i Auckland er fordoblet på ti år og økte med 75 prosent fra 2013 til 2017. Rike asiater – i hovedsak kinesere – har fått skylden.

– Dette er et kynisk forsøk på å la utlendinger, og spesielt de med kinesiske navn, få skylden for boligkrisen, sa opposisjonspolitiker Judith Collins fra National Party under høringen i nasjonalforsamlingen.

Forbudet er et valgkampløfte fra Jacinda Ardern, som ble valgt som landets statsminister i fjor. Eiendomsprisene i storbyene er fordoblet på ti år. 63,2 prosent eier sin egen bolig. Dette er det laveste nivået siden 1951. For 25 år siden eide 74 prosent egen bolig.

– Om det er en stor bolig ved en innsjø eller en lite hus i en forstad vil denne loven sikre at prisene fastsettes i New Zealand og ikke internasjonalt, sa handelsminister David Parker på en pressekonferanse.

– Ingen innvirkning

Interesseorganisasjonen Real Estate Institute of New Zealand (REINZ) er sterkt kritisk til den nye loven

– Et forbud mot at utlendinger kan kjøpe eiendom vil ikke ha noen innvirkning på eiendomsprisene. Det vil heller ikke gjøre det enklere for unge å komme seg inn på boligmarkedet og kjøpe sin første bolig, sa direktør Bindi Norwell til Stuff – New Zealands største nettavis.

Opposisjonen mener dette er feil måte å forsøke å kontrollere eiendomsmarkedet på.

– Det ligger fremmedfrykt bak. Det har allerede skremt internasjonale investorer. Næringslivets tillit er på den laveste siden 2008. Regjeringen forsøker å gi inntrykk av at dette er vil løse alle problemene, men alt tyder på at dette vil gjøre ting verre, sa finanspolitisk talsmann Amy Adams fra National til The Guardian.

«Vi vet ikke hvordan dette vil slå ut på markedet. Det er mulig at prisoppgangen vil stanse opp før utgangen av året, eller til og med falle», skriver sjeføkonom Dominick Stephens hos finansinstitusjonen Westpac.

New Zealand vil fortsatt tillate salg av boliger til utenlandske statsborgere som forplikter seg til å investere i landets økonomi. Medianprisen for en bolig var 550.000 newzealandske dollar (3,1 millioner kroner) i juni, ifølge, ifølge Reinz.

– Er dette et fornuftig eller riktig? Nei. Utenlandske kjøpere velger ofte nye prosjekter. De sørger for at det investeres i nye boliger. Det er viktig i et marked som Auckland, sier pressetalsmann Dave Platter hos det kinesiske eiendomsnettstedet Juwai.com til næringslivsnettstedet interest.co.nz(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bahareh Letnes: – Per er arbeidsledig. Hva skal jeg med Per da, hvis jeg er spion?
Her er noe av det som ble sagt under Per Sandberg og Bahareh Letnes’ opptreden under Arendalsuka tirsdag.
02:31
Publisert: