Australia og New Zealand var først ute med å bannlyse Huawei fra utbyggingen av 5G-nettverkene i fjor høst, i frykt for at det kinesiske selskapet er knyttet for tett opp mot kinesiske etterretningsorganer. Dette har Huawei avvist. Nå viser Kina at det vil få konsekvenser.

– Store økonomiske tap

Kina er det største eksportmarkedet for New Zealand og det nest største reiselivsmarkedet – bak Australia. De første ti månedene i fjor ankom 350.000 kinesere New Zealand på ferie. Dette var en vekst på 11,7 prosent, ifølge Tourism New Zealand – mer enn noe annet land.

Statskontrollerte kinesiske medier langer ut mot New Zealand daglig. Også andre land har forbudt bruk av Huawei-produkter i utbyggingen av 5G-nettverkene, men ingen land har så langt fått merke Kinas vrede mer enn New Zealand, som er en liten og sårbar økonomi.

«New Zealands reiselivssektor vil bli rammet av store økonomiske tap», skriver den kinesiske avisen Global Times, som er en del av kommunistpartiets People’s Daily mediegruppe.

Avisen fortsetter med å si at det «utbredte klager» fra kinesiske turister om forbudet mot å bruke Huawei-utstyr til utbyggingen av 5G-nettverkene og intervjuer kinesere som har valgt å avlyse ferien til New Zealand.

«New Zealands anstrengte politiske forhold til Kina etter Huawei-forbudet koster landet mer enn det har råd til», skriver Global Times.

Uforklarte hendelser

Et planlagt besøk til Kina fra New Zealands statsminister ble avlyst før nyttår – av Kina. Det er ikke satt en ny dato. Et reiselivsarrangement denne uken er utsatt på ubestemt tid.

– Reiselivssektoren kan merke dette umiddelbart. Flere uforklarte hendelser er et tydelig uttrykk for en dyp irritasjon fra Kina om New Zealands økende skepsis til Kina og en mer offentlig kritikk av den kinesiske politikken, sier førsteamanuensis Yuan Jingdong ved University of Sydney til Nikkei Weekly Review.

I forrige uke måtte et fly fra Air New Zealand returnere på vei til Shanghai på grunn av «problemer med papirene».

– Måtte flyet snu på grunn av politikk eller dårlig papirarbeid? Vi vil kanskje aldri vite svaret. Å benekte denne typen gjengjeldelser er en del av hva som gjør dette til et så effektivt verktøy, sier direktør David Capie ved tenketanken Center for Strategic Studies ved Victoria University of Wellington til Nikkei Weekly Review.

– Nonsens

New Zealand er en del av den amerikanskledede etterretningsalliansen «Five Eyes», hvor også Storbritannia, Canada og Australia inngår. De fem landene deler etterretningsinformasjon.

Britiske myndigheter har konkludert med at risikoen med å bruke utstyr fra den kinesiske telegiganten Huawei i 5G-nettet er håndterbar, skriver Financial Times mandag. Ifølge det britiske senteret for cybersikkerhet finnes det måter å redusere risikoen fra å bruke Huawei.

Robert Hannigan, som ledet, Storbritannias etat for signaletterretning (GCHQ) fra 2014 til 2017, sier at britisk etterretning aldri har funnet bevis for at kinesiske etterretningstjenester har drevet cyberangrep via Huawei.

«Påstander om at kinesisk teknologi i en del av et 5G-nettverk utgjør en uakseptabel risiko er nonsens», skrev han i Financial Times i forrige uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Tore Gjerstad om det sjeldne intervjuet med kong Harald: -Kongens innsats for næringslivet var i liten grad omtalt
03:14
Publisert: