Saken er oppdatert

– Selv om dette var ventet og varslet, representerer det en svært alvorlig opptrapping av handelskrigen, sier direktør Tore Myhre i NHOs internasjonale avdeling til NTB.

– Vi ser på dette med stor bekymring, fordi Norge, som er en liten og åpen økonomi, er svært avhengig av handel. Norske bedrifter vil fort kunne blir rammet, sammen med resten av verdensøkonomien, hvis denne handelskrigen utvikler seg, legger han til.

Trump varslet mandag ti prosent toll på import av kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar fra og med neste uke.

– Det betyr at varene blir dyrere, veksten kan bremse og bedriftene kan bli mer skeptiske til å foreta nye investeringer. Det innebærer dessuten at de varekjedene vi har, blir brutt opp, fremholder Myhre.

– Det kan ramme norsk økonomi i stort, dersom det blir mindre handel og lavere vekst. Det kan også direkte ramme bedrifter som selger sine varer eller tjenester inn i globale verdikjeder, understreker NHO-direktøren.

– Skummelt spill

Kina varslet tirsdag mottiltak mot Trumps nye toll. Myhre oppfordrer norske bedrifter til å følge godt med både i finansmarkedene og realøkonomien, men minner om at usikkerhet er det verste bedrifter vet.

– Vi håper dette ikke vil bli langvarig og at Trump når han ser at dette får økonomiske konsekvenser, vil være interessert i å få en løsning som normaliserer situasjonen.

Men det er uklart hva Trump ønsker, mener seniorforsker Arne Melchior ved Nupi. Han peker på at konflikten etter hvert vil gi dyrere forbruksvarer og ramme amerikanske bedrifter ved at innsatsvarer blir dyrere.

– Det er et skummelt spill at man bare trapper opp konflikten, uten å ha klare løsninger, sier han til NTB.

– Dette er ytterligere et skritt som rammer globale verdikjeder. Det betyr at norske skip som frakter varer fra Kina, får mindre frakt. Den store saken i høst vil være biler, som er en viktig sektor i verdensøkonomien. Hvis de gjør alvor av trusselen om toll på biler, fyrer de av en kraftig, ny rakett.

Melchior understreker at USAs bekymring for patentrettigheter er legitim.

– Men selv om du justerer det, vil USA ha et stort handelsunderskudd med Kina, sier han.

Kutter vekst

DNB Markets har i sine økonomiske prognoser lagt inn at Trump kommer til å innføre 25 prosent toll på all import fra Kina, og at kineserne svarer med samme mynt.

– Dette tok ned veksten i amerikansk økonomi med omkring 1 prosent i løpet av 2019 og 2020. Det tok også ned kinesisk vekst med 1,5 prosent i samme periode, sier DNB Markets' seniorøkonom Knut Magnussen til NTB.

Han peker på at handelskrigen derfor ikke vil gi noen bråstopp i veksten, men minner om at virkningene kommer langsomt i form av lavere eksport, sviktende investeringer og høyere priser. At finansmarkedene foreløpig ikke har reagert veldig negativt på handelskrigen, forklarer analytikeren slik:

– Vi tror aksjemarkedene hadde gått enda mer opp hvis ikke denne handelsprosessen hadde kommet i år. Lønnsomheten i USA har vært veldig høy, og bedriftene har også fått hjelp fra lavere skatter.

Heller ikke tirsdag reagerte finansmarkedene noe særlig.

– Trolig hadde markedet langt på vei allerede priset inn de nye tariffene fra Trump, skriver Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen i en analyse.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Gruer du deg til renteøkningen? Her er fem råd som gir deg like god råd
DNs kommentator Anita Hoemsnes forteller hvordan.
00:41
Publisert: