Sturgeon mener den nye britiske statsministeren reelt sett følger en plan om å forlate EU uten noen fremforhandlet avtale om skilsmissen.

– Bak all bløffingen og alt høylytt prat er dette en regjering som er farlig, sa Sturgeon etter et møte med Johnson i Skottland mandag.

Johnson selv lover at han vil forsøke å forhandle frem en ny og bedre brexitavtale med EU. Men hvis det ikke lykkes, varsler han at Storbritannia uansett går ut av unionen i slutten av oktober.

Skottland ønsker ikke å forlate EU, og det spekuleres på om brexit-prosessen vil føre til at Skottland i stedet forlater Storbritannia.

Ønsker ny folkeavstemning

Sturgeon ønsker å holde en ny folkeavstemning om skotsk uavhengighet og mener valget av Johnson som ny britisk statsminister har gjort en slik avstemning viktigere enn noensinne.

Muligheten for en ny skotsk folkeavstemning avvises imidlertid av Johnson og hans regjering.

Irlands statsminister Leo Varadkar har på sin side antydet at også Nord-Irland kan forlate Storbritannia hvis landet går ut av EU uten en avtale. Han har også antydet at Nord-Irland i en slik situasjon kan slutte seg til Irland.

Boris Johnson ble innsatt som statsminister onsdag i forrige uke, men han skal så langt ikke ha snakket med Varadkar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.