Nirav Modi har i mange år vært en kjent skikkelse på Bollywood-fester og i kjendisspaltene i India. Han ekspanderte familiens juvelerselskap og fremstilte seg selv som Indias svar på Louis-François Cartier – franskmannen som gjorde juvelindustrien til en merkevareindustri.

Nå er han ettersøkt sammen med sin onkel – mistenkt for å være hovedmannen i landets største banksvindel.

– Toppen av isberget

Ifølge Central Bureau of Investigation, som er Indias svar på Økokrim, har Punjab National Bank utstedt bankgarantier og forfalskede pengeoverføringer på vegne av selskaper som er eid

av Nirav Modi og onkelen Mehul Choksi. Også andre banker er sannsynligvis berørt.

Mehul Choksi (bildet) som er onkel til Nirav Modi forsvant fra India i januar – kort tid før varsellampene begynte å blinke. Etterforskere hadde bedt om innsyn i regnskaper.
Mehul Choksi (bildet) som er onkel til Nirav Modi forsvant fra India i januar – kort tid før varsellampene begynte å blinke. Etterforskere hadde bedt om innsyn i regnskaper. (Foto: Priyanka Parashar/Mint/Hindustan Times via Getty Images)

I midten av februar ble det anslått at det påståtte bedrageriet var på 13,2 milliarder kroner. Denne uken ble det oppjustert til over 15 milliarder kroner. Etterforskerne utelukker ikke at beløpet kan bli langt høyere. Banken og etterforskerne forsøker å skaffe en oversikt.

– Er dette bare toppen av isfjellet, spør analytiker Ramesh Bhojwani i et intervju med The National.

Han tror det finnes flere skjulte skjeletter i hvelvene hos indiske banker. Han, og andre eksperter, mener at bankene må gjennomgå langt strengere kontroll fra det indiske bank- og finanstilsynet.

Punjab National Bank skylder på et avdelingskontor i Mumbai som ikke var tilkoblet bankens nye datasystem. Dette gjorde at overføringer til utlandet via swift-systemet ble behandlet manuelt og ikke måtte godkjennes via det sentrale datasystemet.

Minst seks ansatte i banken er arrestert og siktet for økonomisk utroskap, og minst et tilsvarende antall som jobbet for de to juvelérnes selskaper.

– Usikker fremtid

Nirav Modi og Mehul Choksi forsvant fra India i januar – kort tid før varsellampene begynte å blinke. Etterforskere hadde bedt om innsyn i regnskaper. Dette varselet ga de to, sammen med familiemedlemmer, mulighet til å flykte fra India.

Begge skal ha hatt en formue på over ti milliarder kroner hver, ifølge den siste Forbes-listen. Modi er grunnlegger av Firestar Diamond. De siste årene har Modi åpnet internasjonale utsalg i Hong Kong, Singapore, London, Tokyo, Los Angeles og New York.

Nirav Modi har avvist anklagene om svindel og sa i en kort kommentar i forrige uke at påstandene er falske og at selskapsgruppen skylder langt mindre beløp til kreditorene enn hva som har kommet frem under etterforskningen.

I en epost til ansatte skrev han at «fremtiden er usikker» og anbefaler dem om å se seg rundt etter nye jobber og at han ikke vil være i stand til å betale lønninger, ifølge Hindustan Times.

«Jeg er bekymret for hvor raskt alt skjer og det gjør meg bekymret for rettssikkerheten», skrev han og pekte på at ansatte med alvorlige sykdommer var arrestert.

Nirav Modi har avvist anklagene om svindel og sa i en kort kommentar i forrige uke at påstandene er falske og at selskapsgruppen skylder langt mindre beløp til kreditorene enn hva som har kommet frem under etterforskningen. Her sammen med Nimrat Kaur under åpning av Modis boutique i New York City høsten 2015.
Nirav Modi har avvist anklagene om svindel og sa i en kort kommentar i forrige uke at påstandene er falske og at selskapsgruppen skylder langt mindre beløp til kreditorene enn hva som har kommet frem under etterforskningen. Her sammen med Nimrat Kaur under åpning av Modis boutique i New York City høsten 2015. (Foto: Jamie McCarthy/Getty Images)

På rømmen

Modi befant seg i New York så sent som i midten av februar, ifølge NDTV. Passet hans er blitt gjort ugyldig av indiske myndigheter. Ifølge advokaten er han på en «forretningsreise i utlandet». Han stilte ikke til avhør denne uken.

Indiske myndigheter sier de ikke vet hvor han befinner seg og at «han kan være hvor som helst». Han er etterlyst internasjonalt.

Skandalen har skapt kraftige reaksjoner i India. Så sent som i januar deltok Modi i den indiske næringslivsdelegasjonen i Davos under Verdens økonomiske forum – sammen med landets statsminister Narendra Modi. De to er ikke i slekt.

Modi vokste opp i Belgia og startet studier ved Wharton før han returnerte til India for å jobbe sammen med onkelen.

Det er tatt beslag i 21 eiendommer i India, over 150 kunstverk, eksklusive klokker og en flåte med luksusbiler, blant annet en Rolls-Royce Ghost, en Porsche Panamera og flere Mercedes-modeller, ifølge Enforcement Directorate.

Ifølge politiet er pengene blitt overført til banker i Midtøsten, Asia, Europa og USA.

Ifølge Punjab National Bank har svindelen pågått siden i alle fall 2011. På tirsdag falt aksjekursen med 12,9 prosent og er nesten halvert på en måned.(Vilkår)

Slik får du kinolyd i stuen
Gråbein tester de beste subwooferene.
03:38
Publisert: