Ifølge prognoser fra den tyske interesseforeningen The Verband der Automobilindustrie (VDA) vil det bli solgt ti millioner færre biler i 2020 enn i fjor. I første halvår stupte personbilsalget med 39,5 prosent i Europa.
Det japanske markedet gjorde det «best», med en nedgang i personbilsalget på 20,5 prosent. Dette er et marked som er dominert av lokale bilprodusenter som Toyota, Honda, Nissan og Mazda.
De japanske bilprodusentene er også markedsledere i asiatiske land, hvor de også har store fabrikker. Produksjonen ved fabrikker i Thailand, som er en viktig eksportbase til Midtøsten og Australia, er nesten halvert.
Kan gå tom for kontanter
Situasjonen er spesielt alvorlig for Nissan Motor. Verre kan det bli, ifølge næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun.
«Nissan står i fare for å gå tom for kontanter i løpet av det neste halvannet året. Pandemien forverrer selskapets finansielle situasjon og reiser tvil om den langsiktige konkurranseevnen», skriver den respekterte avisen i tirsdagsutgaven.
– Vi vil få en negativ kontantstrøm i år, bekrefter en Nissan-direktør overfor avisen.
Dette var nok til å sende Nissans aksjekurs over fire prosent lavere da handelen startet ved Tokyo-børsen tirsdag morgen. Børsverdien på selskapet har falt med over 42 prosent det siste året. Aksjekursen for konkurrenten Honda ligger på samme nivå som i slutten av juli i fjor.
Ifølge analyseselskapet Nakanishi Research Institute vil Nissans kontantreserver falle med 91 prosent frem til mars 2022. Til sammenligning ventes det at Hondas kontanter vil falle med tre prosent og åtte prosent for Toyota.
Innrømmer feil
På slutten av 1990-tallet var Nissan i ferd med å kjøre til skifteretten, men franskmannen Carlos Ghosn ble hentet inn og gjennomførte en redningsoperasjon. Resultatet ble stengte fabrikker og oppsigelser, men også nye bilmodeller og solide resultater.
Ghosn, som også ledet franske Renault, ble arrestert i november 2018 da han landet med et privatfly i Tokyo. Han ble tiltalt for bedrageri og for å ha unnlatt å oppgi en stor del av inntekten til beskatning.
Ghosn, og mange støttespillere, påsto at dette var et palasskupp iscenesatt av japanere. Ghosn flyktet til Libanon like før nyttår etter å ha blitt smuglet ut fra Japan i en kasse.
Nissan har siden april hentet inn 832 milliarder yen (72 milliarder kroner) i form av lån og finansiering. Den nye konsernsjefen har lovet å kutte de faste kostnadene med 300 milliarder yen de neste fire årene og redusere produksjonen med en femtedel.
– Den største utfordringen er å forbedre kontantstrømmen. Vi må akseptere at vi har begått feil og korrigere dette, sa konsernsjef Makoto Uchida da selskapet la frem det første underskuddet på 11 år i slutten av mai.
Under den nylig avholdte generalforsamlingen måtte han svare på spørsmål fra rasende aksjonærer. Han lovet blant annet å selge de fem privatflyene de eier, blant annet en Gulfstream G650, som ble benyttet av Ghosn privat.
– Jeg lover å skape vekst, sa Uchida, ifølge Japan Times.
– Patetiske resultater
Tidligere toppsjef Carlos Ghosn har sagt han tror Nissan sannsynligvis vil gå konkurs i løpet av de neste to-tre årene. Dette avvises av den nye ledelsen.
– Resultatene fra Nissan og Renault er patetiske. Alle bilprodusentene er rammet av koronapandemien, men Nissan og Renault straffes mer enn de andre, sa han til Le Parisien i forrige uke.
På tirsdag legger Nissan frem kvartalsresultater for siste kvartal. Ifølge Bloomberg vil Nissan få et kvartalsunderskudd på rundt 150 milliarder yen (13 milliarder kroner). Konsensus ligger på et underskudd på rundt 20 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.