Da Nissans tidligere mektige toppsjef Carlos Ghosn ble arrestert like etter han landet i et privatfly i Tokyo i fjor høst, ble Hiroto Saikawa beskyldt for å ha trukket i trådene.

Saikawa hadde startet en hemmelig etterforskning av Ghosn hvor det ble konkludert at han hadde fått utbetalt en hemmelig kompensasjon via kontoer i utlandet. Totalt skal Ghosn-saken ha kostet Nissan nærmere tre milliarder kroner, ifølge styrets undersøkelser.

– Et palasskupp, sa Ghosn, som var i Japan for å legge frem en fusjonsplan med franske Renault – Nissans største aksjonær.

Skammelig forsøk

En av Ghosns medtiltalte lekket til amerikanske medier i sommer at Saikawa fikk en ekstrakompensasjon på over fire millioner kroner i 2013. Dette ble bekreftet av Nissan-styret og Saikawa i forrige uke.

Kompensasjonen skal ha vært knyttet til utviklingen av Nissans aksjekurs. På mandag ble Saikawa fjernet som Nissans konsernsjef.

– Det er alvorlig, men det var ikke ulovlig, sa styreleder Yasushi Kimura på en hastig innkalt pressekonferanse sent mandag kveld.

Nissan-styret og Saikawa forsøkte å gi inntrykk av at avgangen skjedde frivillig og at han ikke ble sparket – kun ni måneder etter han overtok som konsernsjef og fikk mandat til å lede selskapet inn i en ny epoke.

«Dette er et skammelig forsøk på å gjøre Ghosn til syndebukk. Det er en dobbeltstandard på hvordan Nissan har behandlet Saikawa og Ghosn», sier Ghosns advokater i en uttalelse natt til tirsdag.

Saikawa innrømmet at han hadde planlagt å fortsette å lede selskapet gjennom en pågående omstrukturering.

– Saikawa har uttrykt sin intensjon om å gå av. Gitt de mange spørsmålene rundt Saikawa føler vi det er passende å foreta en utskiftning på toppen nå, sa styrelederen.

Resultatkollaps

Nissan sliter i nøkkelmarkeder over hele verden. Det tradisjonelle personbilsalget har falt i Kina, India og en rekke vestlige markeder – blant annet USA, hvor salget falt med 7,8 prosent i første halvår. En tredjedel av forhandlerne taper penger, ifølge autonews.com.

Nissan-resultatet falt med 95 prosent i andre kvartal sammenlignet med i fjor. Selskapet har ikke klart å fornye modellene. Saikawa startet en snuoperasjon hvor 12.500 stillinger skal fjernes – nesten ti prosent av arbeidsstyrken.

Carlos Ghosn er løslatt mot kausjon og er i Japan, hvor han forbereder å forsvare seg i den kommende rettssaken. Han er overbevist om at han ble fjernet av mektige krefter som ikke ønsket at franske Renault fikk økt kontroll. Saikawa som var Ghosns nærmeste medarbeider i mange år, skyldte på Ghosn da han avholdt sin egen improviserte pressekonferanse etter at styreformannen hadde forlatt rommet mandag kveld.

– Jeg ønsker at Ghosn skal føle ubehag fra situasjonen som er skapt, sa han.

«Ghosn vi vil fortsette kampen om å forsvare seg mot Nissans grunnløse påstander og avsløre at dette var et kupp. Selskapets posisjoner er inkonsekvente, selvmotsigende og usammenhengende», sier advokatene i uttalelsen.

Samarbeidsavtalen med Renault skal reforhandles. Nissan-styret ønsker at Renaults eierpost reduseres fra 43,4 prosent til en minoritetspost på under 33 prosent.

Nissans aksjekurs har falt med nesten 40 prosent siden september i fjor og ligger på samme nivå som under krisen ved årtusenskiftet, da Ghosn ble hentet inn som toppsjef for å redde selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.