Den brasiliansk-libanesisk-franske næringslivstoppen Carlos Ghosn har ledet Nissan, Renault og Mitsubishi – tre av verdens største bilprodusenter, og verdens største bilallianse.
Han ble genierklært da han reddet Nissan fra konkurs ved årtusenskiftet. Han har vært den eneste utenlandske toppsjefen for et børsnotert japansk selskap. De siste årene har han vært styreformann. Nå er alt i ferd med å kollapse.
– Grunn til avskjedigelse
Da Ghosn landet i Japan på mandag ble han anholdt av japansk politi. Han skal unnlatt å innrapportere fem milliarder yen (370 millioner kroner) i inntekter fra 2011 til 2016 til Tokyo-børsen, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.
Det har pågått en intern etterforskning i flere måneder etter at en varsler kontaktet ledelsen i bilprodusenten, ifølge Nissan. Ghosn vil sannsynligvis bli fjernet som styreformann under et ekstraordinært styremøte på torsdag.
– Dette er noe som ikke kan aksepteres av selskapet. Det er grunn nok til avskjedigelse, sa konsernsjef Hiroto Saikaw på en kaotisk pressekonferanse ved midnatt mandag kveld i Japan.
Ifølge næringslivsavisen Nikkei skal et nederlandsk datterselskap, som skulle investere i oppstartsselskaper, ha kjøpt en luksusleilighet i Rio de Janeiro og en eiendom i Beirut for til sammen 150 millioner kroner. Ghosn og familien har benyttet eiendommene som feriested.
Maktkamp i bilallianse
Ghosn har hatt flere hatter – og lønnssjekker. Fra Nissan hadde han en lønn på 85 millioner kroner i forrige regnskapsår. Han hentet inn nesten like mye fra Renault og 17 millioner kroner fra Mitsubishi, hvor Nissan er største aksjonær med 34 prosent av aksjene.
Alliansen mellom Nissan, Renault og Mitsubishi ble unnfanget og ledet av Ghosn. Dette er verdens største bilallianse og konkurrerer med Volkswagen og Toyota – verdens største bilprodusenter – i størrelse. Selskapene har koordinert innkjøp og produkter.
Det er frykt for at alliansen kan rakne uten Ghosn.
– Dette kan føre til mer uenighet rundt strategi. Maktkampene kan intensiveres i de tre selskapene. Ghosn var sentripetalkraften i denne alliansen. Diskusjonene om hvordan denne skal endres vil trolig bli kaotisk gitt at premissene har forsvunnet, sier analytiker Takaki Nakanishi til Nikkei.
– For mye makt
Konsernsjef Hiroto Saikaw tegnet et bilde av en toppsjef med for mye makt. Han kritiserte samarbeidet med Renault, hvor den franske staten eier 15 prosent, med å si at produktbeslutninger var partiske.
– Det har vært for mye makt hos en person. Vi manglet styringssystemer for å fange opp hva som skjedde. Vi må etablere en bærekraftig struktur som ikke er så avhengig av en person, sa konsernsjef Hiroto Saikaw på pressekonferansen.
Nissans aksjekurs falt med over seks prosent da Tokyo-børsen åpnet. Mitsubishi Motors, hvor Nissan er største aksjonær, falt med 7,4 prosent. Renault, som eier over 43 prosent i Nissan, falt med 8,4 prosent på mandag.
Konsernsjefsyndromet
Ghosn har vært en globetrotter og foretatt månedlige jorden rundt-reiser med privatfly med stopp i Japan, USA og Frankrike – og ved fabrikker i alle verdensdeler. Nissan har betydelig aktivitet i USA.
– Jeg er både overrasket over hva som har skjedd, men samtidig ikke overrasket, sier tidligere visestyreformann Bob Lutz hos General Motors til CNBC, som har kjent Ghosn i mange år.
Han mener at Ghosn kan ha fått «konsernsjefsyndromet».
– Uansett hvor han er i de tre selskapene mottar han kun beundring og smisking med «ja, sjef» og tilsvarende. En får ikke negative tilbakemeldinger. Den amerikanske presidenten følger i alle fall med i mediene, sier Lutz.
«Le cost killer» og manga-helt
Ghosn er født i Brasil av en libanesisk far og nigeriansk mor, oppvokst i Libanon og utdannet i Frankrike. Han skapte et navn for seg selv da han snudde dekkprodusenten Michelin ved å kutte kostnader og bedre kvaliteten.
Han har gått under navnet «le cost killer» – en tittel han ikke har mislikt. Nissan var på konkursens rand da han kom inn i 1999. Han sparket over 20.000 ansatte, noe som var uhørt i japansk næringsliv, la ned fabrikker og investerte i nye bilmodeller.
Tegneserieforlaget Shokgakukan, kjent for sine japanske superhelter, ga ut en egen manga-serie med Ghosn. Ghosn samarbeidet og stilte opp til intervjuer.
– Ghosn-san har foretatt en snuoperasjon og oppnådd resultater som ikke virket mulig i et japansk rammeverk. Han har vekket håpet om at det er muligheter å finne, sa redaktør Akhiro Yoshino til Wall Street Journal da mangaserien ble en suksess.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.