For å ta myten først: Nei, det er slett ikke slik at Coca-Cola (eller mer presis reklametegneren Haddon Sundblom) som farget nissen rød. Som hans litt eldre slektning Sinterklas i Nederland bærer han biskoprød kappe.

Det var historieinteresserte new yorkere med nederlandsk bakgrunn som på begynnelsen av 1800-tallet laget historien vi kjenner i dag, om gavegiveren med de flyvende reinsdyrene. Det var tegneren Thomas Nast som ga ham attributtene og plasserte ham på Nordpolen- før altså Cola, sant nok, raffinerte figuren – og byttet ut den hollandske krittpipen med en flaske brun brus.

Siden ga filmen «Miracle on 34th Street» fra 1947 fyren en slags sjelelig dybde, og i 1949 gjorde Gene Autry sangen om reinsdyret Rudolf – bygget på en reklametekst fra et stormagasin – til en verdenssuksess.

Nisse på klatretur i et 56 meter høyt juletre i  Krasnojarsk i Russland.
Nisse på klatretur i et 56 meter høyt juletre i Krasnojarsk i Russland. (Foto: Ilyanaymushin/Reuters/NTB Scanpix)

Han ble først observert i Norge i årene etter første verdenskrig, og minnet da mest om sin britiske slektning «Father Christmas» men fikk sitt store gjennomslag først på 1950-tallet, sammen med alt annet amerikansk.

Siden er han blitt det universelle symbolet på julefesten. Han er julekomersialismens skytshelgen, han som har båret det som en gang var en kristen fest til alle verdenshjørner. Med lokale distriksutviklingsmidler ble han i 1985 bosatt i Rovaniemi i Finland, med stor suksess.

Han har slektninger som de norsk fjøsnissene og islandske julesveiner, men lever altså mest sitt eget liv, åpen for alle som vil bruke, misbruke, eller helst tjene penger på mannen med skjegget.

Science fiction-filmen Santa Claus conquers the Martians fra 1964 er for øvrig kåret til «historiens dårligste julefilm». Ingen skal påstå at fyren ikke er fleksibel.

Nissen badet under den tradisjonelle julebadingen i Nice i Frankrike.
Nissen badet under den tradisjonelle julebadingen i Nice i Frankrike. (Foto: Eric Gaillard/Reuters/NTB Scanpix)
Nisseløp i Torino i Italia.
Nisseløp i Torino i Italia. (Foto: Marco Berthorello/AFP/NTB Scanpix)
Nisseløp i Kosovo.
Nisseløp i Kosovo. (Foto: Visar Kryeziu/AP/NTB Scanpix)
Michelle Obama leste sammen med nissen juleeventyr på et barne­sykehus i Colorado.
Michelle Obama leste sammen med nissen juleeventyr på et barne­sykehus i Colorado. (Foto: Thomas Peipert/AP/NTB Scanpix)
Julenissen velger side i brexit-saken. Mener det hele er hele er blitt en håpløs mølje.
Julenissen velger side i brexit-saken. Mener det hele er hele er blitt en håpløs mølje. (Foto: Peter Nicholls/Reuters/NTB Scanpix)
Den islandske nissen «stearinlystyven» er en av islands 13 nisser, fascinerer barn som bader i en varm kilde nord i Island.
Den islandske nissen «stearinlystyven» er en av islands 13 nisser, fascinerer barn som bader i en varm kilde nord i Island. (Foto: Egill Bjarnarsson/AP/NTB Scanpix)
Julenissen poserer sammen med to engler på julemarkedet på Breitscheidplatz-torget i Berlin, for å markere at det er to år siden terrorangrepet.
Julenissen poserer sammen med to engler på julemarkedet på Breitscheidplatz-torget i Berlin, for å markere at det er to år siden terrorangrepet. (Foto: Fabrizio Bensch/Reuters/NTB Scanpix)
I Lustad i Tyskland kjørte nissene på Harley Davidson...
I Lustad i Tyskland kjørte nissene på Harley Davidson... (Foto: Uwanspach/AFP/NTB Scanpix)
... mens kollegene i Sofia i Bulgaria nøyde seg med Vespa.
... mens kollegene i Sofia i Bulgaria nøyde seg med Vespa. (Foto: Nikolay Doychinov/AFP/NTB Scanpix)
Den russiske snøjomfruen, Snegurochka (nissens barnebarn), lager snø av kokende vann som kastes rundt i minus 33 grader. Ved Krasnojarsk i Russland.
Den russiske snøjomfruen, Snegurochka (nissens barnebarn), lager snø av kokende vann som kastes rundt i minus 33 grader. Ved Krasnojarsk i Russland. (Foto: Ilyanaymushin/Reuters/NTB Scanpix)
De gule vestene protesterer fremdeles i Paris. Søndag fikk de hjelp av nissen.
De gule vestene protesterer fremdeles i Paris. Søndag fikk de hjelp av nissen. (Foto: Zakaria Abdelkafi/AFP/NTB Scanpix)
Nissen var også innom New York stock Exchange.
Nissen var også innom New York stock Exchange. (Foto: Brendan McDermid/Reuters/NTB Scanpix)
Julenissesykkelløp forbi de spanske trappene i Roma.
Julenissesykkelløp forbi de spanske trappene i Roma. (Foto: Thomas Peipert/AP/NTB Scanpix)
Innvandrere må også være nisse av og til. Her kaster italiensk politi ut 40 immigranter fra en nederlandsk fabrikk.
Innvandrere må også være nisse av og til. Her kaster italiensk politi ut 40 immigranter fra en nederlandsk fabrikk. (Foto: Stefano Montesi/Corbis via Getty Images)

I skistedet Verbier i Frankrike fikk 3015 nisser redusert pris på heiskort takket være rød nissedrakt. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.