Liu sovnet inn på sykehuset i Shenyang, hvor det i slutten av juni ble kjent at han var prøveløslatt og innlagt for uhelbredelig leverkreft. I forrige uke opplyste sykehuset at tilstanden hans var forverret, og mandag meldte de at situasjonen var kritisk. Liu fikk ikke reise fra sykehuset for å få behandling i utlandet som han ønsket. 

Nobelkomiteens Berit Reiss-Andersen.
Nobelkomiteens Berit Reiss-Andersen. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

– Det er tragisk at Liu Xiaobo er død i fangenskap, og vi har mottatt det budskapet med sorg, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen på vegne av komiteen til DN. 

– Han hadde ikke begått noen forbrytelse, bare utøvd sin borgerrett. Rettergangen og fengslingen var urettferdig, sier hun ifølge Reuters.

– Kinesiske myndigheter bærer et stort ansvar for hans for tidlige død. Vi synes det er svært urovekkende at han ikke ble overført til et sykehus hvor han kunne få god behandling før han ble uhelbredelig syk.

Flere vestlige land oppfordret Kina til å la Liu forlate landet for å få medisinsk behandling andre steder. En tysk og en amerikansk lege som nylig besøkte og undersøkte ham, sa han var i stand til å reise ut av landet, men kinesiske leger insisterte på at han var for dårlig. 

I en kort pressemelding fra myndighetene i Shenyang, heter det at Lius indre organer feilet og livet hans sto ikke til å redde. Til tross for at fikk ulike typer behandling, forverret tilstanden hans seg, står det videre. 

61 år gamle Liu Xiaobo ble dømt til elleve års fengsel av kinesiske myndigheter i 2009 for å «oppfordre til undergraving av staten», da han var medforfatter av «Charter 08», et opprop som støttet politisk demokrati i Kina. Året etter ble han tildelt Nobels fredspris, men han fikk ikke reist til Oslo for å motta prisen og ble representert av en tom stol. 

Liu er også kjent for sin rolle under Tiananmen-protestene på Den himmelske freds plass i 1989. 

Hans kone, Liu Xia, ble satt i husarrest i 2010, men hun fikk komme til sykehuset for å besøke ham. Menneskerettighetsgrupper som forsøkte å frigjøre dem begge, er nå bekymret for hennes skjebne. (Vilkår)

Denne kurven bør bekymre Jonas Gahr Støre
Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen drøyt 11 uker før det kan bli klart om han blir landets neste statsminister.
02:28 Min
Publisert: